Ukrajnai háború: mindenki veszít a végén? Demkó Attila, Inforádió, ArénaVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Ukrajnai háború: mindenki veszít a végén? Demkó Attila, Inforádió, Aréna
Forrás: InfóRádió, 2023/12/15 18:15

Ukrajnai háború: mindenki veszít a végén? Demkó Attila, Inforádió, ArénaMit remél Ukrajna az EU-tagsági tárgyalások megkezdésétől? Tudja-e bármilyen katonai segítséggel támogatni Ukrajnát az EU? Foglalkoztatja-e Oroszországot ez a hír?
Milyen állapotban van most Ukrajna gazdaságilag? Felmérhető-e egyáltalán egy háborúban álló állam gazdasági, infrastrukturális, demográfiai helyzete? Milyen területeken teljesítette Ukrajna az EU tárgyalások megkezdéséhez megszabott feltételeit, és hol nem? Mi a helyzet a magyar kisebbség helyzetét rendező jogszabályokkal? Sikerülhet-e visszaállítani a 2015 előtti jogi helyzetet? Mennyire szövi át a korrupció az ukrán törvényhozást és államigazgatást? Mi az ukrán oligarchák szerepe a politikában? Mennyire tudják befolyásolni az elnök hatalmát?
Hogyan változhatott meg Oroszország korábbi geostratégiai terve az ukrajnai háborút illetően? Letett-e Moszkva arról, hogy megdöntse a mostani ukrán vezetést, és egy számára kedvezőbb elnököt támogasson? Arathat-e Oroszország taktikai győzelmet a déli tartományokban, és el tudja-e végleg csatolni az általa elfoglalt területeket? Ha ezt megteszi, erősödik-e ezzel Oroszország, vagy egy állandó költséget vesz magára?
Mi a 2023-as év katonai mérlege az orosz-ukrán háborúban? Hogyan őrli fel az orosz haderő az ukrán utánpótlást? Mi várható a fronton 2024-ben? Honnan kaphat még Ukrajna fegyvereket? Maradt-e átadható fegyvere a nyugat-európai államoknak? Van-e az elnökválasztási évben elég akarat az Egyesült Államokban Ukrajna további, korlátlan támogatására?
Miért jelenthet stratégiai vereséget az ukrajnai taktikai győzelem Oroszországnak? Milyen hosszútávú hatása van a háborús kiadásoknak az orosz gazdaságra? Miben fejlődött az orosz hadiipar a háborús gazdaságban, és mennyit gyengült az orosz gazdaság egésze? A beszűkült exportpiacok mennyire gyengítik Oroszország pozícióját Indiával és Kínával szemben?
Melyek az Európa előtt álló biztonságpolitikai kihívások az orosz-ukrán háború fényében? Meddig számíthat Európa az Egyesült Államok katonai védőernyőjére? Mennyire támogatja az amerikai társadalom Washington világpolitikai szerepvállalását? Változhat-e az amerikai álláspont egy elnökváltás esetén Ukrajna és a NATO ügyében?
A gázai háború milyen geopolitikai folyamatokat indít el? Mennyire más a világháló adta információs tér, mennyivel lát többet és mást a világ, mint korábban? Mi a nem amerikai vagy nyugati hírtévék, pl. az Al Jazeera szerepe a világ közvéleményének befolyásolásában?
Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.12.15-én. A beszélgetőtárs Exterde Tibor. Podcast.
Iratkozzon fel az InfoRádió YouTube-csatornájára és első kézből értesül a legfrissebb feltöltésekről!
Kövessen minket az interneten is: http://infostart.hu/
Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/InfoR%C3%A1di%C3%B3-118703541479581/
Inforádió. Magyarország hírrádiója. A hírrádió.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930