Jöhet-e béke a pusztító háború után? N. Rózsa Erzsébet, Inforádió, ArénaVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Jöhet-e béke a pusztító háború után? N. Rózsa Erzsébet, Inforádió, Aréna
Forrás: InfóRádió, 2023/12/13 18:15

Jöhet-e béke a pusztító háború után? N. Rózsa Erzsébet, Inforádió, ArénaMi történik a háború lezárása után? Látszik-e már valamiféle terv arra, hogyan rendezik a Gázai Övezet és az ott élő palesztin lakosság sorsát a háború után? Hány százaléka pusztult el a térség épületeinek? Milyen pusztítást végzett eddig a háború a Gázai Övezet palesztin lakosságában, mennyi a civil áldozat? Van-e ma valós képe valakinek arról, hogyan élnek ott a civilek a háború közepette?
Mi lehet a háború, az izraeli katonai válaszcsapás stratégiai célja? Mikor érhetnek véget a fegyveres cselekmények? Mi történhet a háború lezárása után? Élhető terület marad-e a Gázai Övezet? Szóba kerülhet-e a lakosság áttelepülése/áttelepítése? Megoldás lehet-e a gázai palesztin lakosság áttelepülése Ciszjordániába? Akar-e egyáltalán bárki máshol élni, mint eddig? Mennyiben fedi egymást a mai Izrael állam, a mai Ciszjordánia/Nyugati Part területe és a történelmi Ígéret Földje? Miért különleges jelentőségűek az ortodox vallásos zsidók számára Ciszjordánia egyes területei, szent helyei? Hány zsidó telep létesült ezen a területen?
Hol vannak ma Izrael nemzetközi jogilag elismert határai? Létrejöhet-e a Közel-Keleten bárhol egy egységes területű palesztin állam? Van-e erre bármely térségbeli államnak terve? Befogad-e bármely más arab állam nagy tömegben palesztin menekülteket? Mi ma az Egyesült Államok álláspontja, és miben változott a korábbiakhoz képest? Mi maradhat az Ábrahám-megállapodásokból az arab államok és Izrael között? Hogyan változott Izrael állam nemzetközi megítélése? Mit gondol a nemzetközi közvélemény a Hamászról és terrorakciójáról? Mennyire működik együtt a Hamász katonai és politikai szárnya?
Mi a háború hatása a környező arab országok belpolitikájára? Mi a szomszédos Egyiptom reakciója, és hogyan befolyásolja a háború ez a decemberi, egyiptomi előrehozott választások kimenetelét? Mennyire tartanak a szomszédos arab államok a Hamász terroristáinak megjelenésétől? Mennyire komoly belbiztonsági tényező a nagy tömegű palesztin menekült jelenléte Jordániában?
N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.12.13-án. A beszélgetőtárs Exterde Tibor. Podcast.
Iratkozzon fel az InfoRádió YouTube-csatornájára és első kézből értesül a legfrissebb feltöltésekről!
Kövessen minket az interneten is: http://infostart.hu/
Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/InfoR%C3%A1di%C3%B3-118703541479581/
Inforádió. Magyarország hírrádiója. A hírrádió.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930