Politikai lövészárkok egykor és ma. Stumpf István, Inforádió, ArénaVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Politikai lövészárkok egykor és ma. Stumpf István, Inforádió, Aréna
Forrás: InfóRádió, 2023/12/06 18:15

Politikai lövészárkok egykor és ma. Stumpf István, Inforádió, ArénaHol húzódtak a politikai lövészárkok a rendszerváltáskor, és hol vannak ma? Ha ma alapítana politikatudományi iskolát, mint anno 40 éve a Bibó István Szakkolégiumot és 30 éve a Századvég Politikai Iskolát, melyek volnának a legfontosabb tantárgyak, mi volna a legfontosabb tudás, amit a ma és a jövő politikusainak el kéne sajátítani? Annak idején a Századvég után megalapították a Nemzeti Érdek folyóiratot, ennek ma mi volna a tartalma? Mi a magyar nemzeti érdek, hogyan lehet meghatározni?
Létezik-e ma még politikai baloldal és jobboldal? Milyen identitás-forradalmak zajlanak a nyugati politikában? Mi váltotta fel a munkavállalókat képviselő hagyományos baloldalt, hogyan lett a mindenféle kisebbségek védelme a legfontosabb törekvés? Hogyan tért át a hagyomány, a nemzet és a család értékek védelmére a politikai jobboldal? Mutat-e valamiféle tendenciát, jövőképet a hollandiai választási eredmény, és az azt követő nehézkes kormányalakítás?
Hogyan változtatta meg a politikai kommunikációt az internet és a közösségi média? Hogyan változott az elit irányította társadalom egy elitet kihívó társadalommá? Hogyan befolyásolja a közvéleményt a fake-news, az álhírek világa? Milyen hidat épített anno a Bibó Szakkolégium, a Századvég folyóirat majd politikai iskola a korábbi törésvonalak, például a népies-urbánus ellentét fölött, és melyek az új törésvonalak? Lehet-e sikeres a politika értéktartalom, politikai vízió, a nemzeti érdek hiteles megfogalmazása és képviselete nélkül? Változott-e ez az elmúlt harminc évben?
Mennyiben más az az Európa, mint amelyet 30 évvel ezelőtt példaképnek láttunk? Melyek ma a legfontosabb politikai, stratégiai törésvonalak Európában? Európai föderalizmus vagy nemzetállamok Európája? Melyek a szuverenista megközelítés fontosabb céljai és megoldási javaslatai, és látható-e a föderalista törekvések kimenetele? Miért fontos a német alkotmánybíróság határozata, amely felülbírálta a luxemburgi EU-bíróság döntését?
Mi a kapitalista gazdasági modellek jövője? Érvényes-e még a korábbi nyugati jóléti, piacgazdasági modell? Melyik nyugati kapitalista modell marad fenntartható? Mennyiben mások a közép-európai országok egy-egy fejlődési fázis kihagyásával előállt lehetőségei az osztrák-német, a skandináv, vagy a mediterrán modellekhez képest? Milyen jóléti paradigmaváltás előtt áll Európa?
Mit jelent ma a zöldpolitika? Van-e jobb vagy baloldali zöldpolitika? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság az iparban és az agráriumban?
Milyen új törésvonalakat hozott a Nyugat-európai társadalmakba a bevándorlás és a lassan 15 százalékos iszlám kisebbség? Hogyan hozta felszínre ezeket a tendenciákat az izraeli háború és a nyomában kitört demonstrációk, tüntetések?
Stumpf István egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.12.06-án. A beszélgetőtárs Exterde Tibor, a szerkesztésben részt vett Módos Márton. Podcast.
Iratkozzon fel az InfoRádió YouTube-csatornájára és első kézből értesül a legfrissebb feltöltésekről!
Kövessen minket az interneten is: http://infostart.hu/
Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/InfoR%C3%A1di%C3%B3-118703541479581/
Inforádió. Magyarország hírrádiója. A hírrádió.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930