Gazdaság 2024: Egyensúly és növekedés? Nagy Márton, Inforádió, ArénaVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Gazdaság 2024: Egyensúly és növekedés? Nagy Márton, Inforádió, Aréna
Forrás: InfóRádió, 2023/12/04 18:45

Gazdaság 2024: Egyensúly és növekedés? Nagy Márton, Inforádió, ArénaHogyan lesz lehetséges a költségvetési egyensúly és a gazdasági növekedés 2024-ben?
Hogyan fog alakulni az infláció az év végére és a jövő évben a kormány szerint? Mitől függ a forintgyengülés mértéke? Mi a kamatszint és a bérszínvonal szerepe? Milyen reálbérnövekedést tudnak elviselni a vállalatok a kormány megítélése szerint, és hogyan növekedhet a fogyasztás?
Visszatérhet-e a növekedéssel a magasnyomású gazdaság korszaka? Milyen hatékonyságnövelési lehetőségei vannak a cégeknek? Milyen a munkaerőpiaci helyzet mindehhez? Mit jelent az, hogy duális a magyar gazdaság szerkezete? Mi a mérethatékonyság és mi a skála-hatékonyság szerepe?
Mi ösztönözheti beruházásokra a vállalatokat? Miért volt aszimmetrikus a 2023-as év beruházási szempontból? Melyik ágazat növekedett, és melyik szektorban csökkentek a beruházások a fogyasztás visszaesésével párhuzamosan? Beindulnak-e a beruházások a fogyasztás növekedésével?
Mitől növekedhet a fogyasztás? Mennyi reálbér-növekedés szükséges ehhez? Hogyan múlik el az tartalékolás időszaka, hogyan oldható fel a lakossági óvatosság? Hogyan lehet visszatérni az 5-7 százalékos megtakarítási rátára az idei 12 százalékos tartalékolási rátáról? Az új megtakarítások milyen, a korábbiakhoz képes jelentősen alacsonabb állampapír-kamatokkal találkoznak majd? Hogyan tudnak csökkeni a kamatok, mit tehet az MNB? Egyszámjegyű inflációs mutatók esetében növekedési áldozatot jelent-e az infláció minden áron történő leszorítása? Hogyan hat a gazdaságra a pozitív reálkamat? Mennyire tartható fönn az árfolyam-stabilitás?
Hogyan számol a kormány az EU-források beérkezésével? Hozzájárulhat-e ez a növekedés beindulásához? Mennyit javíthat ez az ország uniós profitegyenlegén? Tudnak-e a nemzeti bajnokok kifektetni?
Mi az energiapolitika trilemmája, avagy milyen energiabiztonsággal, milyen energiaárral és mennyi zöldenergiával kalkulál a kormány 2024-re? Mennyivel csökkenhet-e jövőre a rendszerhasználati díj, és ezzel csökken-e a vállalatok energiaköltsége? Számíthatnak-e a cégek év közbeni felülvizsgálatra, és esetleg további energiaár-csökkenésre? Milyen energiatárolási kapacitások szükségesek a napelemek mellé a lakosságnál és a vállalkozásoknál? Létrejöhetnek-e zárt, magán elektromos energia-hálózatok is? Miért a tárolásé a jövő? Mennyit adhat-ez hozzá a versenyképességhez? Mik azok az akkumulátor-parkok?
Kik ma Magyarország legnagyobb vetélytársai a beruházásokért, és melyek a fő versenyképességi szempontok? Mi az energiaellátás, a logisztika és a munkaerő-piaci helyzet szerepe ebben? Van-e még tartalék az aktivitási ráta és a belső mobilitás növelésére?
Hogyan állhat helyre a költségvetés a fogyasztás növekedésével? Mi az előrébb való, a növekedés vagy a költségvetés helyreállítása? Milyen ágazatokra tervezi a kormány az állami fejlesztési pénzek elköltését? Jöhetnek-e újabb, célzott, ágazgatspecifikus kamattámogatott hitelprogramok? Hogyan tartható így a jövő évi 2,9 százalékos hiánycél? Milyen célszámmal lehet az idei költségvetést zárni? Lehet-e a radikálisan csökkenteni a hiányt egy éven belül? Milyen uniós szabályozás várható ebben? Fennmaradhat-e még egy évig az uniós lazítás a költségvetési hiányt illetően a német alkotmánybíróság német költségvetést illető ítélete után?
Mi a kormány terve a repülőtér-megvásárlásával? Mekkora volumenű tranzakcióról lehet szó? Mikorra érhet véget a tranzakció? Lezárható-e a 2023-as év végéig? Mi adja az ügylet kiemelt gazdasági, stratégiai jelentőségét? Mi a társbefektető szerepe, kié lesz a többségi tulajdon?
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.12.04-én. A beszélgetőtárs Exterde Tibor. Podcast.
Iratkozzon fel az InfoRádió YouTube-csatornájára és első kézből értesül a legfrissebb feltöltésekről!
Kövessen minket az interneten is: http://infostart.hu/
Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/InfoR%C3%A1di%C3%B3-118703541479581/
Inforádió. Magyarország hírrádiója. A hírrádió.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930