Milyen változásokat hoz az iráni-szaúdi megállapodás a Közel-Keleten? Rostoványi Zsolt, InforádióVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Milyen változásokat hoz az iráni-szaúdi megállapodás a Közel-Keleten? Rostoványi Zsolt, Inforádió
Forrás: InfóRádió, 2023/03/22 19:45

Milyen változásokat hoz az iráni-szaúdi megállapodás a Közel-Keleten? Rostoványi Zsolt, InforádióMeddig kell visszamenni a szaúdi-iráni viszony és rivalizálás történetében, hogy értékelni lehessen a 2023 márciusában megkötött megállapodást? Mennyire és miért határozza meg a mai Közel-Kelet mai geopolitikai viszonyait a pont 20 évvel ezelőtt kezdődött amerikai támadás a Szaddam Husszein vezette Irak ellen? Hogyan nőtt ki ebből az Al Kaida, és miért változott meg emiatt Irán státusza? Hogyan alakította a térség viszonyait az 1979-es iráni iszlám forradalom, amely elsöpörte az amerikabarát iráni sah rendszerét? Mennyiben erősítette fel az iráni siita muszlim forradalom győzelme a szunnita iszlám legnagyobb országával, Szaúd-Arábiával folytatott rivalizálást? Az amerikaiak eltörölték a szintén szunnita Szaddam Husszein vezetését, és Irakban is a siiták lettek a legerősebbek. Az iraki-szaúdi rivalizálás lényege egyrészt vallási: Melyik iszlám interpretációja a fontosabb? Másrészt geostratégiai: Melyik ország az erősebb regionális hatalom? Melyik lehet a nagyobb olajkitermelő?
Melyek a közel-keleti törésvonalak? Arab államok-Izrael. Iszlámon belüli vallási és geostratégiai, regionális hatalmi ellentét: Siita-szunnita ellentét (Irán, Jemen, Irak vs. Szaúd-Arábia, Jordánia). 2016-ban megszűnt a diplomáciai kapcsolat a két ország között. Mi volt Kína szerepe a kapcsolatok újrafelvételében? Mi köze az új Selyemút kínai projektnek a Közel-Kelethez? Milyen lépéseket tett Kína korábban a térségben?
Mennyit változott az elmúlt években a Közel-Kelet? Mi a 2020-as ábrahámi megállapodások lényege és jelentősége? Milyen hatása van ennek a palesztinokra? Mi az oka és a lényege a szaúdi-jemeni háborúnak? Mennyiben hasonlít az orosz-ukrán háborúhoz a helyzet? Mi Irán szerepe a harcban? Mi a két rivalizáló muszlim hatalom szerepe a szíriai polgárháborúban?
Milyen új lehetőségeket nyit meg a két ország új megállapodása az olajkitermelésben, a térség pacifikálásában? Mennyivel gyengíti Izrael és az Egyesült Államok pozícióit a két ország közeledése? Hogyan lett egyre hűvösebb a szaúdi-amerikai viszony az Aramco szaúdi olajcéget ért 2019-es dróntámadás óta? Hogyan vonult hátrébb katonailag az Egyesült államok a térségből, és ezt miért nem nézik jó szemmel a szaúdiak? Milyen lehetőséget teremt ez Kína számára? Mennyiben kavarja fel a térség viszonyait az új izraeli kormány hozzáállása, melynek egyik tagja márciusban arról beszélt, hogy nincs olyan, hogy palesztin nép? Milyen új konfliktusok következhetnek ebből? Mennyiben kerül veszélybe a korábbi békefolyamat az új telepekkel?
Rostoványi Zsolt, a Corvinus Egyetem rektor emeritusa az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.03.22-én. Podcast.
Iratkozzon fel az InfoRádió YouTube-csatornájára és első kézből értesül a legfrissebb feltöltésekről!
Kövessen minket az interneten is: http://infostart.hu/
Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/InfoR%C3%A1di%C3%B3-118703541479581/Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031