Keserű-Evolvens RBS - gumilövedékes bullpupVideó: Számítástechnika, tudományos kutatások, okostelefon és laptop tesztek:Keserű-Evolvens RBS - gumilövedékes bullpup
Forrás: Fegyvervideo.hu, 2022/01/26 14:00

Keserű-Evolvens RBS - gumilövedékes bullpupAvagy az Omerta-T új ruhája. Ugyanis ez valójában nem egy nulláról kifejlesztett új fegyver volt, hanem sok éve ismert és közkedvelt Keserű Omerta-T gumilövedékes lakásvédelmi puska bullpuposítása az Evolvens koncepciója alapján.
A koncepció maga kifejezetten ötletes volt: egy modern formába integrálni a bevált szerkezetet, és egyúttal egy sokkal kompaktabb, szűk lakásban is könnyen manőverezhető nem halálos eszközt létrehozni, változatlan csőhossz és ballisztika mellett.
Nos, azért a megvalósításba csúsztak hibák. A legzavaróbb a hordfogantyúszerűségbe épített irányzék (FAMAS ihletés), amely azonban túl közel van a szemhez, így magasságban semennyire, oldalban csak nagyjából lehet használni. És mint láttuk, hiába van 2 szereléksín, ha a lézerirányzék pont megdöglik a teszt közepén.
Problémás még a borzasztóan szögletesre készített pisztolymarkolat, meg az, hogy a kakasokat felhúzó elem nem kerül vissza elülső helyzetébe, gyenge a rugója, így azt kézzel kell visszatolni minden 2 lövés után.
Az alap Omerta-T-nél is a két lövés gyorsan az igazi előny, de itt még gyorsabban megy, mert nem kell felhúzni a kakasokat éppen a lövés előtt, hanem felhúzott kakassal, tűzkészen lehet tartani. Ugyanis a kakasokat a zárt külső héj rejti és az elsütőszerkezet minden lövéshez egy nagyon hosszú, teljesen revolverező érzetű sütést igényel, esélye sincs a véletlen elsülésnek.
Ellenben a "hónalj alatti" töltényűrköteg pozíció miatt annak kivétele és átfordítása nagyon macerás, a "tárrögzítő" ergonómiája finoman szólva sem kedvez neki. A valóságban a 2 gyors lövés után ne ezzel foglalkozzunk, hanem üssünk a nehéz fémtárggyal a kezünkben.
Az RBS (Rubber Bullet Shotgun) is zsírozott 18 mm GUMI/9 mm R Knall riasztópatront használ üzemanyagként, semmilyen egybeszerelt lőszerrel nem működtethető, így szabadon tartható.
A tesztek során a fekete 17,6 mm-es gumival mutatkozott a legerősebbnek, de a piros 19,3 mm-es is remek volt benne, míg a fehér 18 mm-es kissé csalódást keltő volt. Geco (RWS) 9 mm R Knall riasztópatront használtunk (nitrolőporos).
*** Sajnos az RBS már régen nincs gyártásban ***, pedig a gyerekbetegségeket, ergonómiai hibákat kiküszöbölve egészen jól használható kompakt lakásvédelmi eszköz lenne.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031