Fába faragott csodák a csíkszeredai megyeházánVideó: Regionális hírek, események:Fába faragott csodák a csíkszeredai megyeházán
Forrás: Hargita TV, 2016/07/06 11:30

Fába faragott csodák a csíkszeredai megyeházánFába faragott csodák a csíkszeredai megyeházán
A Hargita Megyei Művészeti Népiskola tanulóinak munkáiból nyílt kiállítás
A Hargita Megyei Művészeti Népiskola fafaragó szakos diákjainak kiállítása nyílt meg június 27-én, hétfőn a csíkszeredai megyeházán. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő népiskola által szervezett kiállítás címe: Fába faragott csodák. Péter Csaba, a népiskola vezetője elmondta, hogy a fafaragó szakos diákok ez évi munkái tekinthetők meg, amelyek Csíkszeredában, Szentegyházán és Zetelakán készültek. Az is elhangzott, hogy a népiskolában 38 éve folyik fafaragó oktatás, a megye öt településén, évente mintegy száz diákkal. „Ez az egyik legtermékenyebb szakma. Itt nem lehet mellébeszélni, mert ez a munka könnyen mérhető, a termék magáért beszél” – hangsúlyozta Péter Csaba.
Péter Csaba, igazgató, Hargita Megyei Művészeti Népiskola
Kitért arra, hogy Hargita Megye Tanácsa ösztönzésére székelykapu-faragást is oktatnak, és arra biztatnak minden tanulót, aki a fafaragó szakon végez, hogy sajátítsa el e tudást. „Az iskola kapuja nyitva áll mindenki előtt, és a hölgyeket is biztatjuk, ők is kezükbe vehetik a vésőt” – tette hozzá a népiskola vezetője. Azt kívánta, hogy a fafaragás szakot végzők jó kedvvel, eredményesen és nem utolsósorban jól megfizetve űzzék ezt a mesterséget. Ez a gondolat összefügg a megyei tanács azon törekvésével, hogy minél több fiatal sajátítsa el a hagyományos népi mesterségeket, és az megélhetést jelentsen számukra.
András Lajos, oktató, Hargita Megyei Művészeti Népiskola
A kiállítás az elkövetkező hetekben még megtekinthető a megyeháza földszinti kiállítóterében.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031