Platthy Idára emlékeztek a családi nyughelynél FelsőzsolcánVideó: Regionális hírek, események:Platthy Idára emlékeztek a családi nyughelynél Felsőzsolcán
Forrás: Zsolca TV, 2022/05/12 09:30

Platthy Idára emlékeztek a családi nyughelynél FelsőzsolcánÁll a Kossuth utcában egy kripta, mely a város múltjában oly' sokat jelentő Platthy család tagjainak nyughelye. Tavasszal Platthy Ida születésének és halálának évfordulójára emlékezve az óvodások minden évben virággal érkeznek ide, így tisztelegve a Felsőzsolcán és a régió más városaiban is tevékeny munkát végző Platthy Ida előtt.
Hatvankilenc éves korában halt meg és temették el a birtokán lévő családi kriptában Platthy Idát Szathmáry Király Pálnét. Az országos hírnévnek örvendő főnemes asszony saját telkén, saját pénzen, óvodát létesített, óvónőt fogadott - s ezzel létrehozta az országban a második, vidéken azonban az első óvodát. Miskolcon iskolát épített, pedagógusokat fogadott. Sok rászoruló, árva, fél árva gyermeknek teremtette meg az iskoláztatás lehetőségét az általa működtetett Filléregylet révén. Férje, Szathmáry Király Pál szedette össze és temettette el 1849-es zsolcai csata hősi halottait. A család zsolcai kastélya, miskolci és pesti házai mindig nyitva álltak a kor szellemi kiválóságai előtt, akiket bőkezűen támogattak is.
A megemlékezésen Putz József, a Szent István Katolikus Általános Iskola igazgatója, történelem tanár méltatta a Platthy-család munkásságát. A fővárosban az Andrássy úton ma is áll villájuk, de éltek Miskolcon is. Ám emléküket csak nyughelyükön, Felsőzsolcán ápolják. Platthy Ida olyan tárgyi és szellemi örökséget hagyott maga után, amit az utókornak ápolnia kell – hangzott el a családi kriptánál tartott megemlékezésen.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930