SZTE Szabadegyetem XXVII. sz. - Dr. Törőcsikné Prof. Dr. Görög Márta – „Kérdezze meg kezelőorvosát!”Videó: Regionális hírek, események:SZTE Szabadegyetem XXVII. sz. - Dr. Törőcsikné Prof. Dr. Görög Márta – „Kérdezze meg kezelőorvosát!”
Forrás: Szegedi Tudományegyetem, 2021/03/11 11:30

SZTE Szabadegyetem XXVII. sz. - Dr. Törőcsikné Prof. Dr. Görög Márta – „Kérdezze meg kezelőorvosát!”„Kérdezze meg kezelőorvosát!” - Paradigmaváltások az orvosi jogviszony, az orvos kártérítési felelősség megítélése körében
Az orvosi jogviszony, annak egyes jellemző jegyei, valamint az orvosi kártérítési felelősség paradigma-váltáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben, években. Az orvosi jogviszony ma már kifejezetten magánjogi jogviszonyként nyer értelmezést. Az egységesnek mondható felfogás szerint a beteg és az egészségügyi intézmény között polgári jogi kötelmi jogviszony, tipikusan egészségügyi szolgáltatás nyújtására vonatkozó, nem nevesített kezelési szerződés jön létre. Az egészségügyi intézmény jellemzően arra vállal kötelezettséget, hogy a páciens által várt eredmény – a beteg egészsége, fizikai állapota javulása és gyógyítása – érdekében úgy jár el, ahogy az az egészségügyi intézménytől (orvostól) általában elvárható, az objektív eredményesség kockázata azonban nem terheli. Tekintettel a létrejött szerződéses kötelemre, annak megsértése a szerződésszegésért való – kontraktuális – felelősségi rezsim alkalmazását tenné szükségessé, ugyanakkor az egészségügyi törvény a szerződésen kívüli – deliktuális – felelősséget rendeli rá. Ezt az ellentmondást ugyanakkor az ún. „gyógyulási esély elvesztése” kapcsán vizsgált felelősségi rezsimek előadás szerinti vizsgálata enyhíti.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930