Innovatív szőlőmetszés MádonVideó: Regionális hírek, események:Innovatív szőlőmetszés Mádon
Forrás: Debreceni Egyetem, 2021/02/26 13:00

Innovatív szőlőmetszés MádonA szőlő metszésének különböző művelésmódokban történő újfajta elméleti és gyakorlati megközelítésével ismerkedhettek meg a szakemberek a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiájának oktatóközpontjában.
A helyi borászati ismeretek bővítése és a magasabb minőségű termés elérése érdekében három napos szőlőmetszési kurzust tartott február 15. és 17. között a világ számos nagy borvidékén ismert olasz Simonit & Sirch szaktanácsadó cég szőlészeknek, borászoknak a mádi Borsay kastélyban.
A résztvevők egy Észak-Olaszországból, a Fruli-Venezia –Guilia tartományban található szőlőtermő vidékről származó korszerű metszési metódussal ismerkedhettek meg. Az innovatív módszert két szőlész szakember, Marco Simonit és Pierpaolo Sirch dolgozta ki.
E szerint minimális beavatkozással, a legkisebb vágásfelületekkel lehet alakítani a szőlő fás részeit, a törzseket, karokat, termőalapokat. Úgy irányítják a növény vegetatív növekedését, hogy egy erősebb, hosszabb élettartamú, egészségesebb tőke jöhessen létre, ami megfelelően képes reagálni a klímaváltozás kihívásaira. A módszernek köszönhetően jobb lesz a termés, amiből aztán még finomabb borok készülhetnek.
A kurzus résztvevői az elméleti ismeretszerzés után két napos terepgyakorlaton sajátíthatták el a korszerű metszési módszer alapjait, májusban pedig az így kezelt állományokban az újfajta hajtásválogatási technikát is megtanulhatják majd.
A Debreceni Egyetem Mádi Borakadémiája hosszútávú együttműködést tervez a Simonit & Sirch-el: ősszel újabb workshopokat szerveznének azért, hogy javuljon a tokaji ültevények egészségi állapota.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031