A MAGYAR NÉP KÜLDETÉSÉRŐLVideó: Regionális hírek, események:A MAGYAR NÉP KÜLDETÉSÉRŐL
Forrás: Globo TV, 2020/10/09 14:15

A MAGYAR NÉP KÜLDETÉSÉRŐL1849. október 6-àn végezték ki Aradon az 1848-‘49-es forradalom és szabadságharc 13 tábornokát. Erre a vérrel teli, szomorú eseményre emlékeztek Szerencsen október 6-àn délután a Kossuth téren a kopjafáknál. Az aradi vértanúk kultusza már a tragédia napján elkezdődött, hiszen a kivégzések után néhány órával már tömegekben zarándokoltak a gyászolók. Mindenki sírt, fohászkodott, és ezen a napon minden nyilvános helyet bezártak. Sokfelé gyertyagyújtást, koszorúzást tartanak ma, az október 6-ai nemzeti gyásznapon. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékeznek. Beszédet mondott Szarvas Péter, plébános, aki személyes történelmi emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel. A szónok visszaemlékezett gyermekkorára, amikor a történelemkönyvekben elhelyezett illusztrációk teljesen lenyűgözték, már akkor nagyon tetszett neki a huszárok ruhája és egyénisége is. Hozzátette, hogy ezek a katonák hősök voltak, akik haláltmegvető bátorsággal szálltak szembe az ellenséggel a haza védelmében. Szarvas Péter kiemelte, hogy a bécsi forradalom évfordulóján, 1849. október 6-án végeztette ki a tizenhárom tábornokot: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Leiningen-Westerburg Károly grófot, Nagy Sándor Józsefet, Pöltenberg Ernőt, Török Ignácot, Vécsey Károly grófot, Desseffy Arisztidet, Kiss Ernőt, Lázár Vilmost és Schweidel Józsefet Haynau I. Ferenc József utasítására. A római katolikus plébános szólt arról, hogy a magyar nép küldetése az, hogy gyógyítsa a világot. A megemlékező gondolatok után a Szerencsi Férfikar adott a hősök emlékére műsort. A Szerencsi Férfikar műsora után az önkormányzat, intézményei, oktatási intézmények, valamint politikai pártok, nyugdíjas klubok képviselői helyezték el koszorúikat az emlékhelynél. Az esemény az Arad utca 3. szám alatti emléktáblánál folytatódott, ahol először Galgóczi Ferencné szavalta el saját versét, majd Nyiri Tibor, polgármester és Gál András, alpolgármester helyezte el az emlékezés virágait.
További információk honlapunkon: http://globotv.hu/Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031