DR. RUSVAI MIKLÓS - "ELSZÁRMAZOTTAK JÁSZAPÁTIÉRT” KITÜNTETŐ DÍJVideó: Regionális hírek, események:DR. RUSVAI MIKLÓS - "ELSZÁRMAZOTTAK JÁSZAPÁTIÉRT” KITÜNTETŐ DÍJ
Forrás: Jász Trió TV, 2020/08/20 18:45

DR. RUSVAI MIKLÓS - "ELSZÁRMAZOTTAK JÁSZAPÁTIÉRT” KITÜNTETŐ DÍJDíjazottunk az Állatorvostudományi Egyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 1953-ban született Budapesten, szülei mindketten jászapátiak. Földműves, redemptus családja története egészen az 1700-as évekig visszavezethető. Édesapja a szolnoki Hetényi Géza Kórház főorvosaként, édesanyja gyógyszerészként közmegbecsülésnek örvendtek. Anyai nagyapja csendőr-őrsparancsnok volt Jászapátin, majd 1933-tól gabonakereskedő. Díjazottunk három és hatéves kora között élt apáti nagyszüleinél, majd a nyarakat is minden évben itt töltötte. Ezekre az időkre a mai napig is nagy szeretettel emlékezik. Maradandó szép élmények számára a "JÖSSZE” strand, vagy a kerékpározások a környéken. Kapcsolata Jászapátival és Jászivánnyal a mai napig élő.
1978-ban szerzett diplomát az Állatorvostudományi Egyetemen. Érdeklődése a mikroszkópikus világ felé fordult, ezért az Egyetem Járványtani Tanszékén kezdte a pályáját víruskutatóként, és itt is dolgozott egészen a nyugdíjba vonulásáig. Végigjárva az egyetemi ranglétrát: kezdetben tudományos ösztöndíjas, majd tanársegéd, adjunktus, egyetemi tanár, 2002-től tanszékvezető. 2009-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. Kutatóként és nemzetközi tudományos tanácsadóként a világ számos országában megfordult – az Egyesült Államoktól Etiópiáig, - Angliától Vietnamig. Negyven éves tudományos munkássága alatt foglalkozott emberi és különböző állati vírusfertőzések kutatásával - többek között a jelenleg közismert koronavírusokkal.
1985-ben a Budapesthez közeli Inárcson vásárolt egy tanyát, feleségével jelenleg is ott élnek és gazdálkodnak. Jászapátihoz nem csak emlékei kötik, hanem a kárpótláskor visszakapott családi földterület és sokáig tagja volt a helyi vadásztársaságnak is. Ősei, nagyszülei, szülei és nővére itt nyugszanak az jászapáti temetőben. Díjazottunk a mai napig is büszke redemptus jász őseire, jászapáti gyökereire és úgy érzi köszönettel tartozik azért, hogy az apátiak is úgy érzik, közéjük tartozik.
Kövessenek minket közösségi felületeinken!
► Facebookon: https://www.facebook.com/jaszsagitersegitv/
► a honlapunkon: http://www.jttv.hu/
► és Instagramon: https://www.instagram.com/jaszsagitersegitv/Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930