A felvidéki magyarság kitelepítéséről szóló dokumentumfilmet mutat be a DunaVideó: Mozielőzetesek, TV műsorok és sorozatok:A felvidéki magyarság kitelepítéséről szóló dokumentumfilmet mutat be a Duna
Forrás: MTVA, 2024/01/20 08:00

A felvidéki magyarság kitelepítéséről szóló dokumentumfilmet mutat be a DunaA Baska magyarul beszél című film Baska József képzőművész gyermekkorának történetét eleveníti fel, azonban nem egyetlen család traumáját örökíti meg: az alkotás több ezer Csehszlovákiából kitelepített magyarnak állít emléket. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film televíziós premierjét január 22-én 19:50-kor láthatják a nézők a Dunán.
A felvidéki magyarság kitelepítése és annak következményei a magyar történelem máig kibeszéletlen, sötét fejezeteihez tartoznak, a témával foglalkozó filmek ugyanakkor eddig szinte teljesen hiányoztak a magyar kulturális életből. Baska Barbara grafikusművész, operatőr, filmrendező nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy festőművész édesapja, Baska József történetét egy lírai hangvételű dokumentumfilmben mutassa be. A rozsnyói Baska családnak 1947 januárjában a Szudéta-vidékre való kitelepítés elől egyetlen éjszaka alatt, szekérháton kellett Magyarországra menekülnie.
A második világháborút követő politikai döntések nem csak szüleink és nagyszüleink generációjának életét határozták meg: az akkor elszenvedett traumák a gyermekek és unokák sorsára a mai napig hatással vannak. De vajon képes-e a művészet egy generáción ejtett történelmi sebet gyógyítani? Lehet-e a hazának, a szeretetnek és a művészetnek határt szabni? És ami talán a legfontosabb: az utánunk következő nemzedék számára vajon csak kérdéseinket adjuk tovább, vagy válaszokat is kaphatnak tőlünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keres válaszokat a Baska magyarul beszél című történelmi dokumentumfilm.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930