Magyar Örökség Díjat kapott Pálos Frigyes ... 26.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Magyar Örökség Díjat kapott Pálos Frigyes ... 26.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/03/25 16:15

Magyar Örökség Díjat kapott Pálos Frigyes ... 26.Magyar Örökség kilencvenedik díjátadó ünnepségét tartották 2018. március 24-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Magyar Örökség Díjat kapott Pálos Frigyes a keresztény kultúráért végzett sokrétű szolgálatáért. Laudátor: Dr. Beer Miklós, váci megyéspüspök.
„Zelus domus tuae comedit me” – ezzel a bibliai szöveggel, mint papi jelmondattal, kezdte meg lelkipásztori szolgálatát 1947-ben Pálos Frigyes őrkanonok, a Váci Egyházmegyei Múzeum igazgatója, akit ma köszöntünk. „Az Úr háza iránti buzgóság tölt el”. János evangélista idézi ezt a zsoltár-verset, amikor beszámol arról, hogy Jézus Húsvét előtt megtisztítja a jeruzsálemi templomot. Visszatekintve Pálos Frigyes atya 70 éves papi szolgálatára, ez a jelmondat nagyszerűen összefoglalja és kifejezi azt a gazdag életutat, amelyben a templom tisztelete, a szakrális művészet iránti elkötelezettsége és az Úristen ügyének szenvedélyes képviselete tükröződött kedves személyében.
Éppen hatvan éve ismerhettem meg a Váci Gimnáziumban, ahol fiatal karkáplánként ő tartotta a fakultatív hittanórákat. Már akkor megragadott bennünket lelkesedése a művészetek iránt, elbűvölt a tudása, széles látókörű műveltsége, temperamentumos egyénisége. Meggyőződésem, hogy egyéniségének vonzó példája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy én is a papi hivatás útjára rátaláltam. Távolról figyeltem az életét. Hallottam, hogy később engedélyt kapott egyetemi tanulmányai folytatására. Pap létére művészettörténész diplomát szerzett 1972-ben.
18 év után plébánosként tért vissza kedves városába, Hatvanba, ahol fiatal papként Csík József prépost mellett már néhány évet káplánként eltöltött. 1979-ben megkapta a hatvani préposti címet. Közben az egyházi műemlékek iránti szeretetével, felelősségével és már a tudományos képzettségével szervezte és irányította a váci egyházmegye legrégebbi templomainak műemléki feltárását, felújítását.
Egymás után kapta a szeretetnek és az elismerésnek kimagasló bizonyítékait: 1985-ben megkapta a „Magyar Műemlékvédelemért” kitűntetést, 1995-ben a „Pro Diocesi Vaciensi” elismerést, 1996-ban lett Vác díszpolgára, 1998-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-keresztje birtokosa lett. Amikor 2003-ban megkaptam a váci püspök kinevezésemet, hivatali elöljárója lettem egykori tanáromnak, mesteremnek. A következő évben visszaköltözött Vácra és elvállalta a Váci Egyházmegyei Múzeum irányítását. Azóta ismét a közelemben él és segíti püspöki szolgálatomat tanácsaival, szakértelmével, figyelmével, szeretetével.
Szívügyének tekinti a múzeum működését. Állandó és időszaki kiállításokat szervez. Tematikus kiállításokat rendezett Mindszenty József bíboros emlékének a váci kapcsolatok bemutatásával, Báthory Miklós Emlékévvel emlékeztünk a nagy reneszánsz főpapra, a közelmúltban Migazzi Kristóf bíborosnak, Vác nagy építtetőjének emlékét ültük, az idei múzeumi évadban Althann Frigyes Mihály bíborosra emlékezünk. Évente tudományos konferenciákat szervez. Kiadta a „Tereskei templom történetét”, a „Mindszenty bíboros váci kapcsolatai” című emlékkönyvet.
Országos ismertségét és elismertségét bizonyítják az újabb kitűntetések: 2008-ban Forster Gyula Emlékérmet kapott, 2011-ben Hatvan város díszpolgára lett, majd a következő évben Tereske díszpolgára. 2016-ban kapta meg a Fraknói Vilmos díjat.
Tavaly ünnepeltük Vácott pappá szentelése 70 éves jubileumát. Örömmel, nagy szeretettel és büszkeséggel köszöntjük a mai napon is, amikor az egész életművét elismerő „Magyar Örökség” magas-rangú kitűntetését veheti át. Isten éltessen Frici atya!
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031