A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban - Koji László ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban - Koji László ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/03/07 14:15

A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban - Koji László ... 2.A Krónika kérdésére a Projekt konkrét céljainak összefoglalása ...
A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban - Koji László, az ÉVOSZ elnöke sajtótájékoztatója. Az eseményen részt vettek Máté Klára, Nagy Lajosné és a Projektben érintett munkatársak, szakértők, a konzorcium tagjainak vezetői.
Az építőipar veszélyes ágazat. Veszélyt hordozhatnak a munkaeszközök, az anyagok, egyes munkafolyamatok és technológiák, amelyek mind-mind kiválthatnak balesetet a bennük rejlő kockázatok miatt. A veszélyforrások között nagy számban megtalálhatók a fizikai tényezők, a kültéri, szabadtéri, magasban, mélyben végzett veszélyes munkavégzés.
Ez év januárjában már két halálos baleset is ráirányította a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az építőipari ágazatban elindított munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése program.
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) vezette konzorcium a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program által kiírt GINOP-5.3.4-16-2016 pályázatán 77,56 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.
A konzorcium tagja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Építő-, Fa-, és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége. „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban” címmel rendezvény- és képzéssorozatot valósít meg a munkavédelmi feladatellátás szakszerűségének és hatékonyságának növelése érdekében. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, európai uniós támogatás segítségével 2017. szeptember 1. és 2019. február 28. között. Célja az építőiparban tevékenykedő vállalkozások körében történő ismeretátadás, melynek révén a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése érhető el. A képzés lehetővé teszi, hogy csökkenjenek a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok és hosszú távon javuljon a munkahelyek biztonsága, színvonala, a munkavállalók teljesítménye. 2017. szeptember 1-től kezdődik a fenti projekt megvalósítása, mely 2019. február 28-ig tart majd.
A projekt általános és közvetlen célja az építőiparban tevékenykedő munkáltatók és munkavállalók tájékoztatása, a tudatosság fejlesztése a munkavédelemmel, munkaegészségüggyel kapcsolatosan, a munkáltatói és munkavállalói elkötelezettség javítása.
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által vezetett konzorcium a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ), az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségével (ÉFEDOSZSZ) együtt valósítja meg a projekt célkitűzéseit, melyre négy helyszínen kerül majd sor: Debrecen, Kecskemét, Székesfehérvár, Zalaegerszeg. Szakértőik: Arató Zoltán, Balogh Katalin, Dr. Bereczki Edit, Perlaki Géza, Somogyi Gyula.
Az építőiparnak sok feladata van, mely egyúttal jelentős munkaerőhiánnyal párosul. Ez ismét ráirányítja a figyelmet a munkavédelem, munkaegészségügy területére. Annak érdekében, hogy a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése súlyt kapjon az építőipari cégek mindennapjaiban, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által vezetett konzorcium többek között képzéssorozatot indít az elnyert GINOP 5.3.4-16 pályázat keretében.
Az EUROSTAT 2017. januári adatai szerint az Európai Unió 28 országának 100 ezer munkavállalóra számított halálos kimenetelű munkabalesetek előfordulásának gyakorisága 2015-ben Máltán volt a legmagasabb 17,94, ezt követte Litvánia 15,54, Románia 14,64, a Cseh Köztársaság 12,61, Görögország 11,53 és Magyarország 10,98. A legkevesebb baleset két országban Hollandiában és Svédországban 1,5 történt.
Biztató a tendencia, hogy 2008-tól folyamatosan csökken a halálos kimenetelű balesetek száma Magyarországon is. Míg 2008-ban 100 ezer munkavállalóra számítva 16,63 halálos baleset történt, addig 2015-re 10,98-ra csökkent.
A következő két-három évben jelentősen nő a hazai építőipari termelés 2494 milliárd forintról 2800 milliárd forintra, ami komoly kihívást jelent a munkaerő szempontjából, hiszen egyre több jól képzett szakemberre lenne szükség.
A projekt honlapja: www.nincsbaleset.hu - Online tanácsadás: https://www.nincsbaleset.hu/online-tanacsadas
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031