Budafoki Dohnányi Zenekar 25 éves - Hollerung Gábor, BDZ zeneigazgató …Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Budafoki Dohnányi Zenekar 25 éves - Hollerung Gábor, BDZ zeneigazgató …
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/02/27 14:15

Budafoki Dohnányi Zenekar 25 éves - Hollerung Gábor, BDZ zeneigazgató …A 25. jubileumhoz kapcsolódóan sajtótájékoztatón mutatták be az ünnepi programot 2018. február 27-én a Bohém étteremben - MÜPA. A sajtótájékoztatót tartották: Karsay Ferenc, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületének, a zenekar fenntartójának polgármestere és Hollerung Gábor, a BDZ zeneigazgatója. A BDZ Quartet szolgáltatta a születésnapi kamaramuzsikát. Moderátor: Czingráber Eszter.
A Budafoki Dohnányi Zenekar hivatásossá válásának negyedszázados évfordulóját ünnepli 2018-ban. A kezdetben mintegy másfél tucat főiskolásból és fiatal muzsikusból alakult együttes mára kilencvenfős szimfonikus zenekarrá, az ország egyik meghatározó együttesévé nőtte ki magát.
A zenekar ügyvezető-zeneigazgatója Hollerung Gábor, karmestere Werner Gábor. A 2018. évtől a zenekar első Vendégkarmestere a nemzetközi hírű, osztrák-olasz zeneszerző-karmester Guido Mancusi, rezidens zeneszerzője pedig, korunk egyik legtehetségesebb magyar komponistája Gyöngyösi Levente.
A BDZ a Zempléni Fesztivál, Cafe Budapest, Zsidó Kulturális Fesztivál, Miskolci Operafesztivál, Beethoven Budán, stb. résztvevője. Kezdeményezője a Havasi produkciónak, a Cinemusicnak, a Filharmonikusok koncerteknek. A zenekar készítette el a FINA Vizes Világbajnokság záró rendezvényének hangfelvételét. A tavalyi év kiemelkedő eseménye volt Gyöngyösi Levente Mester és Margaritájának ősbemutatója a Miskolci Operafesztiválon.
A zenekar egyedüliként a hazai előadó-művészeti szervezetek közül saját magazint is kiad Hangoló néven.
A zenekarban számos kamaraegyüttes működik: Budapest Saxophon Quartet, Corpus Harsona Quartet, BDZ Quartet, Color Kvartett, Trüffel Kvartet, á la cARTe Kamaraegyüttes, Swing á la Django és saját Big Banddal is rendelkeznek.
Megtudtuk, hogy a zenekar jubileumi koncertjén is változatos programot kínál a közönségnek. A Jean-Philippe Rameau operáinak szimfonikus részleteiből összeállított „képzeletbeli szimfónia”, valamint Beethoven II. szimfóniája a zenekar interpretációjában a modern hangszerek használata ellenére is az autentikus előadásmódhoz áll közelebb. A koncert második részében ősbemutatót hallhat a közönség: Vajda János erre az alkalomra, a zenekar számára komponált darabja csendül fel, melynek címe zenei kapcsolatot sejtet a szerző nagy sikerű, Karnyóné című operájával. A hangverseny zárásaként az együttes névadója, Dohnányi Ernő virtuóz darabját szólaltatja meg.
Egy "Leendő világsztár" is a BDZ élén - osztotta meg örömét a sajtótájékoztatón Hollerung Gábor Chang YuAnra vonatkozólag. A fiatal karmester március 3-án, 19.30-kor a Zeneakadémián mutatkozik be.
Az ünnepi hangverseny helyszíne: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2018. április 25-én. DOHNÁNYI 25 Műsor programja - Budafoki Dohnányi Zenekar születésnapi hangversenye: Rameau: Une symphonie virtuelle, Vajda János: Pièces symphoniques, Des mémoires de Mme. Karnyó - ősbemutató, Beethoven: II. szimfónia, Dohnányi: Szimfonikus percek. Vezényel: Hollerung Gábor.
Május 9-én a fenntartó kerületében a budafoki Klauzál Házban, a Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztívál nyitóhangversenyét adják.
A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekara. A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993 óta hivatásos együttes Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, Érdemes művész irányítása alatt rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben, az elmúlt években az ország egyik vezető együttesévé vált.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930