Teleki László gróf küzdelmes élete és rejtélyes halála - Debreczeni-Droppán Béla ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Teleki László gróf küzdelmes élete és rejtélyes halála - Debreczeni-Droppán Béla ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/02/14 10:15

Teleki László gróf küzdelmes élete és rejtélyes halála - Debreczeni-Droppán Béla ... 9.Teleki László gróf küzdelmes élete és rejtélyes halála ...
Könyvbemutatón vehettünk részt 2018. február 13-án, a Magyar Nemzeti Múzeum, Széchényi-teremben.
A könyvbemutatót vezette a kiadvány szerkesztője Debreczeni-Droppán Béla, Magyar Nemzeti Múzeum történész-levéltárosa, a Honismereti Szövetség elnöke, aki elmondta: "Tántoríthatatlan elvhűség, szilaszilárd jellem, lovagias becsület" jellemezte a grófot.
Köszöntőt mondott Varga Benedek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Megnézhettük Kovács Béla filmjét Teleki Lászlóról.
A kötet bevezető tanulmányát Csorba László írta, aki a könyvbemutatón is megosztotta velünk gondolatait.
Teleki László neveltetéséről Fábri Anna írt egy fejezetet, aki elkészítette Teleki László 12 éves kori arcának fotóját, hogy még jobban bele élhesse magát a színtérbe, a szereplők helyzetébe.
A kötetet bemutatta Szörényi László, emeritus kutató professzor, MTA BTK IT. A professzor elemezte az egyes fejezeteket, méltatva azok íróit: Fábri Anna, Fónagy Zoltán, Velkey Ferenc, Deák Ágnes, Erdődy Gábor, Hermann Róbert, Bozó Csaba - Korom Csaba - Stuber István, Debreczeni-Droppán Béla, Sirató Ildikó, M. Lovas Krisztina, Gödölle Mátyás - Lengyel Beatrix.
TELEKI LÁSZLÓ GRÓF KÜZDELMES ÉLETE ÉS HALÁLA
Teleki László neve a magyar átlagműveltségűek számára csaknem az, ami a Kegyenc neve. Csöng, de üresen. „Valami író” - mondja az iskolát végzett. Ám visszhang - valami műnek az emléke - erre sem jő. Igen, mert aztán politikus lett. De mit tett, mint politikus? A visszhang most is elmarad. A legjobbak is csak a végzetes pisztolydörrenést hallják - írja Illyés Gyula 1963-ban Telekiről írt drámája, a Különc bevezetőjében. Megállapítása sajnos majd fél évszázad múltán is helytálló, hiszen a Teleki nevet jóformán csak az ugyancsak tragikus végű miniszterelnök, Teleki Pál kapcsán tudja fölidézni a ma embere.
Pedig Teleki László gróf (1811-1861) életműve és személye érdemes arra, hogy emlékezzünk rá, mert a reformkor egyik vezető politikusa, az 1848-49-es szabadságharc párizsi követe, a Kossuth-emigráció kiemelkedő egyénisége, az 1861-es országgyűlés Határozati Pártjának vezére volt. Nagy műveltségű államférfi, tehetséges író, nagyszerű szónok, az 1840-e években a főrendi ellenzék Batthyány Lajos melletti legjelentősebb politikusa. A kor társasági életének kedvence, igazi „római jellem”, hazafias becsületére kényesen büszke arisztokrata.
A most bemutatásra került kötet célja, hogy bizonyítsa: Teleki Lászlónak a legnagyobb magyar történelmi személyiségek között van a helye. Nem csak a történeti munkákban, hanem a nemzeti emlékezetben is.
Teleki László gróf küzdelmes élete és rejtélyes halála - rendkívül igényes könyv - Szerzője, szerkesztője: Debreczeni-Droppán Béla. Szakmai lektor: Szilágyi Márton. Olvasó és technikai szerkesztő: Bertók Krisztina. A kötetet tervezte auri grafika.
Kiadta: Magyar Nemzeti Múzeum 2017. Felelős kiadó: Varga Benedek. Nyomtatás és kötés: Pauker Holding Kft.
A kiadvány CD mellékletet is tartalmaz, melyen két filmet nézhetünk meg: Teleki László, az országgyűlés halottja - rendezte Kovács Béla, 2011 és Pesti helyszínelők 1861/2011 - Rendezte: Hámori István. Rendőrtiszti Főiskola Silenzio Video, 2011.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031