Magyar Táncművészeti Egyetem új pedagógiai központjának átadása ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Magyar Táncművészeti Egyetem új pedagógiai központjának átadása ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/02/02 20:15

Magyar Táncművészeti Egyetem új pedagógiai központjának átadása ... 2.Átadták a Magyar Táncművészeti Egyetem új pedagógiai központját
Átadták a Magyar Táncművészeti Egyetem Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézetének új épületét 2018. február 1-jén. A 14. kerületi Amerikai úti épület avató ünnepségén Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta, hogy az MTE és elődei több évtizede keresték azt a helyet, ahol az intézet 500 polgára egyszerre, egységesen tud tevékenykedni. Az egyetemmé válás egyéves évfordulóján ezen a kampuszon modern körülmények között ez megvalósulhat, és a régióban is vezető színvonalú hely jöhet létre. Az 1,2 milliárd forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően a 2637 négyzetméteres új épületben hat korszerűen felszerelt táncterem, három tanterem, kilenc - a külföldi diákoknak és vendégtanároknak fenntartott - vendégszoba, öltözők, tanszéki és adminisztrációs irodák, közösségi terek és kiszolgáló helyiségek kaptak helyet.
A Magyar Táncművészeti Egyetem nem csupán Magyarországon terjeszkedett a képzési helyek tekintetében - a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet Nyíregyházán indított kihelyezett képzést -, hanem mesterei évek óta tartanak kihelyezett klasszikusbalett-tanári oktatást Zágrábban és Mariborban is.
Azt szeretnénk, ha minden felsőoktatásba készülő diák jó színvonalon és minél szélesebb körben tudna olyan képzést szerezni, amely az élethivatásának megfelelő és a megélhetését, valamint a személyes kibontakozását, boldogságát is szolgálni tudja. Ez a mostani fejlesztés is ezt mutatja, amivel több generációs feladatot sikerült megoldani. A táncművészettel járó rengeteg lemondás, gyakorlás és szorgalom muszáj, hogy megkapja állami részről azt a maximális támogatást, amelyet például az egyetem képzése nyújt a diákoknak, ám az állam segítségnyújtása itt még nem szűnik meg.
Szakály György, az egyetem rektora a magyar táncművészet és a magyar táncművészek piros betűs ünnepének nevezte az intézet új épületének átadását. Amikor 1950 szeptemberében megalakult az Állami Balettintézet - az MTE jogelődje -, országos eseményként vonult be a magyar művészetoktatás történetébe, és hitem szerint ez a mai nap hasonlóan emlékezetes lesz, hiszen egy olyan épületet adunk át a táncművészet különböző ágazataiban dolgozó, oktató szakembereknek és hallgatóknak, amely meggyőződésem szerint a világon is párját ritkítja.
A háromszintes új komplexum próbatermeinek mindegyike tökéletesen felszerelt oktatástechnikai eszközökkel. Némely balett-terem alapterülete a legnagyobbak között van az országban. Az elméleti oktatóhelyiségek és tanszéki irodák mellett a legfelső szinten tetőkert és terasz, valamint fél tucat apartman található, az utóbbiak a vendégtanárok és a külföldi hallgatók számára. Összességében a létesítmény három épületrészében három szinten 6 táncterem, 3 tanterem, 9 vendégszoba, öltözők, tanszéki és adminisztrációs irodák, közösségi terek, kiszolgálóhelyiségek, közlekedők vannak. Az épületkomplexum az utóbbi évtizedek legjelentősebb táncművészeti beruházása, amely az intézményalapítókról - Lőrinc György és Merényi Zsuzsa - a Lőrinc–Merényi nevet kapta, és 1,2 milliárd forintból valósult meg, elsősorban kormányzati erőforrások bevonásával.
Az épület átadásával megszűnik az intézmény földrajzi széttagoltsága, és a Columbus utca–Dorozsmai utca–Amerikai út–Kacsóh Pongrác út által határolt területre koncentrálódik tevékenységének teljes vertikuma.
A 7. kerületi Kazinczy utcából a Columbus utcai kampusz mellé költözött intézet átadásával megszűnik az MTE földrajzi széttagoltsága, és a Columbus utca-Dorozsmai utca-Amerikai út-Kacsóh Pongrác út által határolt területre koncentrálódik tevékenységének teljes vertikuma.
Az intézetben jelenleg kétszintű felsőoktatás keretében alapképzésként a koreográfusok mellett táncos és próbavezető szakon hat specializáció - klasszikus balett, néptánc, modern tánc, színházi tánc, modern társastánc és divattánc - tanárjelöltjeit tanítják. Ezeken a területeken mesterdiplomát is szerezhetnek a pedagógusok.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930