Budapestinfó - Tarlós István, főpolgármester - Tudós Bizottság az árvíz védelemről, M3 ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Budapestinfó - Tarlós István, főpolgármester - Tudós Bizottság az árvíz védelemről, M3 ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/01/29 15:15

Budapestinfó - Tarlós István, főpolgármester - Tudós Bizottság az árvíz védelemről, M3 ... 1.Budapestinfó - Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tartott az aktuális fővárosi eseményekről. A sajtótájékoztatón részt vesz Riz Levente XVII. kerületi polgármester és Kovács Péter XVI. kerületi polgármestere. A tájékoztatót vezette: Szűcs Somlyó Mária, kommunikációs igazgató.
Teljes létszámban dolgozik a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének kérdésében a főpolgármester által összehívott tudós társaság, amely várhatóan március végére, április elejére fejezi be a munkát. Az Aranyhegyi-árok és a Barát-patak árvízvédelmének megvalósítása, valamint a pünkösdfürdői védmű-magasítás hamarosan ténylegesen is megkezdődik, a Dunával párhuzamos szakaszt illetően pedig a tudós társaság véleményére fogunk alapozni. A társaság elismert szaktekintélyekből áll, ezért „teljesen felesleges hetente felkérni valakit, hogy újabb propagandalevelet irkáljon, semmi értelme.
A következő években „rendkívül komoly pénzeket” kell a budapesti árvízvédelembe invesztálni, mivel az elmúlt 100 évben nem volt komolyabb fejlesztés, ráadásul a fővárosi létesítmények nagy része nem felel meg az új MÁSZ-nak (mértékadó árvízszintnek). Az esetleges tavaszi-nyári árvízre való felkészülés jegyében eddig 22 utasítást adott ki a konkrét védelmet lebonyolító FCSM-nek és a Városháza illetékes főosztályainak, ezek közül 11 már teljesült. Élő erőben, információban, anyagban, gépekben, eszközökben teljesen felkészül a város az árvízvédelemre” – hangsúlyozta. Megemlítette, hogy a Római-parton a 90-120 cm magas agyagmaggal az FCSM írásos nyilatkozata szerint képesek megoldani az árvízi védekezést és megvédeni a Csillaghegyi-öblözetet.
Az M3-as metró északi szakaszán folyamatosan zajlanak a munkák: a jobb oldali vágányokat és az áramvezető sínt elbontják, az ideiglenesen megmaradó bal oldali vágányon zajlanak az építkezéssel összefüggő szállítások. Elvégezték az alagút tisztítási, mosási munkáit, valamint folyamatban van a próbaszigetelés-javítások elvégezése és kiértékelése. Megkezdődött a régi tűzjelző rendszer bontása. Az északi szakasz műszaki átadás-átvétele ez év decemberében várható.
Az északi szakasz állomásainál folynak az akadálymentesítést szolgáló liftek építését megelőző közműkiváltások, a burkolatok, lépcsők, kábelek bontása, a transzformátorok, szellőző berendezések kiszállítása. A Temesvári utcánál, Újpest-városkapu megállónál megnyitották a födémszerkezetet és leadó nyílást alakítottak ki. Az északi szakasz állomásain a műszaki átadás-átvétel tervezett megkezdésének időpontja szintén 2018 december. A déli és középső szakasz állomásainak felújítására folyamatban van a közbeszerzési eljárás, a részvételi felhívás januárban jelenhet meg, szerződéskötés pedig 2018 júniusában várható.
A metró akadálymentesítésére vonatkozó ellenzéki népszavazási kezdeményezésről a főpolgármester elmondta, ha lesz népszavazás, legyen, de az arra adott igen válaszokból, ahogy a törvényből sem következik, hogy lifteket lenne kötelező építeni. Az M3-as metró akadálymentesítése ügyében megegyezett a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével, amely „nagyon lojálisan és értelmesen áll a kérdéshez, ellentétben az ellenzéki politikusokkal. A közgyűlés elé fogja terjeszteni, hogy 13. helyszínként a Kálvin téren is épüljön lift a mozgáskorlátozottak segítsége érdekében. A Főváros nem zárkózik el a további metróállomások akadály-mentesítéséről sem, de nem feltétlenül kell, hogy lift legyen, ezt csak az ellenzék erőlteti.
A főpolgármester beszélt arról a tájékoztató kiadványról, amelyet a Főváros 800 ezer budapestihez juttat el, mivel a Liberális Párt villanyleoltó embere, aki Demszky Gábor segédje volt a közgyűlésben, tiltott párttámogatásról beszélt a televízióban. A füzet kiadásáról hónapokkal korábban a Fővárosi Közgyűlés döntött, azt az ellenzék minden, jelen lévő tagja megszavazta. Nincs benne pártlogó, egy árva szó politikát sem találni benne.
2010-ig a főváros beruházásában 1289 P+R férőhely épült Budapesten. 2010-től 2017-ig 2562-t építettek (összesen 3851 férőhelyet), 2020-ig pedig további 1146 parkolóhely készül (összesen 4997 férőhely).
A főpolgármester megjegyezte, hogy a BKV egyik mini szakszervezetének vezetőjéről, aki állandó jellegű vendégművész a tévék és újságok többségében”, most kiderült, hogy a DK országgyűlési képviselőjelöltje. „Ez érdekes dolog, sok minden érthetővé tesz. Az illető nem annyira a BKV dolgozókat, mint inkább a DK érdekeit képviseli.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031