MNB - Pénzügyi Stabilitási Jelentés 2017. november - banki jövedelmezőségről ... 5.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:MNB - Pénzügyi Stabilitási Jelentés 2017. november - banki jövedelmezőségről ... 5.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/11/29 16:15

MNB - Pénzügyi Stabilitási Jelentés 2017. november - banki jövedelmezőségről ... 5.MNB - Pénzügyi Stabilitási Jelentés 2017. november - banki jövedelmezőségről Oláh Zsolt.
A hitelintézeti szektort 2017 első felében is kiugró jövedelmezőség jellemezte, ezt azonban továbbra is egyszeri, nem fenntartható tételek eredményezik elsősorban. A jövedelmezőség értékelésekor fontos figyelembe venni a jelenleg uralkodó speciális hozamkörnyezetet: a kockázatmentes hozamhoz, valamint az inflációhoz képest mérve a jelenlegi jövedelmezőség kielégítőnek mondható, annak mértéke a válság kitörését közvetlenül megelőző hónapok szintjéhez hasonló nagyságrendű. A jövedelmezőségi folyamatok hosszú távú értékelése alapján a válságot követően az intézmények nettó kamatbevételeik csökkenését főként a működési költségekkel igyekeztek ellensúlyozni a szektor egészét tekintve.
A legnagyobb bankok körében azonban megállapítható, hogy egyrészt kisebb mértékű alkalmazkodás volt tetten érhető ezekben a költségekben, másrészt az eszközök arányában még növekedett is a jövedelmek szintje a válság előtti időszakhoz képest.
Közép és hosszú távon a bankrendszeri jövedelmezőség szintje főként a hitelezési aktivitás növelésével, a szolgáltatási spektrum bővítésével és a működési költségszintek racionalizálásával biztosítható, utóbbit a digitalizációs lehetőségek növekvő kiaknázása teszi elérhetővé.
Az MNB szabályozó hatóságként is elkötelezett az innovációs lehetőségek támogatása iránt, és egy a magyar sajátosságok figyelembevételével testreszabott szabályozói keretrendszer hozzájárulhat a FinTech innovációk hatékony kiaknázásához, valamint a hazai pénzügyi rendszer versenyképességének és költséghatékonyságának növeléséhez.
2017-ben is folytatódott a nem teljesítő hitelek kitisztítása a banki mérlegekből, amely egyelőre nem okozott jelentős veszteségeket a hazai bankszektornak. A mérlegtisztításnak köszönhetően lényegesen javult a szektor előretekintő sokkellenálló képessége.
Az intézmények kiinduló tőkehelyzete erős, a hitelezési veszteségek még a stresszpálya mentén sem emelkednek drasztikusan, így a bankok jelentős része jövedelmező tud maradni a stresszteszt kockázati forgatókönyve mentén is. A mérlegek kitisztítása hosszú távon javítja a bankok hitelezési aktivitását, azonban az adósságrendezések szociális vetülete fokozott figyelemmel kísérendő.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031