Mindszenty József, bíboros szobrának avatása - dr Semjén Zsolt, miniszterelnök helyettesVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Mindszenty József, bíboros szobrának avatása - dr Semjén Zsolt, miniszterelnök helyettes
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/11/06 17:45

Mindszenty József, bíboros szobrának avatása - dr Semjén Zsolt, miniszterelnök helyettesMindszenty József térre több százan eljöttünk, hogy 2017. november 6-án részt vegyünk az üldöztetés idején leghűségesebb pásztor, Mindszenty József bíboros szobrának avatásán, megáldásán.
Áldást mondott, Dr. Erdő Péter, bíboros, prímás, érsek. Ünnepi beszédet mondott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Köszöntő beszédet mondott: dr. Kocsis Máté Budapest, VIII. kerület polgármestere.
A szobor alkotója, Hermann Zsolt szobrász szándéka szerint méltóságteljesen és reménytelien akarta ábrázolni, ahogy az emberekhez szól, tekintete ránk irányul, köztünk van, biztat bennünket, reménykedik és félt minket. A szobor határozottságot sugároz és egyfajta keménységet is, hiszen ez a vonás is benne volt a jellemében. A kitárt karok ugyanakkor nemcsak határozottságot és eltökéltséget közvetítenek felénk, hanem hívást is. Mintha azt mondaná: gyertek hozzám, itt vagyok, közel hozzátok!
A kerületben működő Magyarországi Mindszenty Alapítvány 2013 szeptemberében kereste meg Kocsis Mátét, Józsefváros polgármesterét azzal a javaslattal, hogy a névtelen közterületet nevezze el az önkormányzat Mindszenty József térnek. Az alapítvány javaslatával a polgármester, majd a józsefvárosi képviselő-testület is egyetértett.
A fővárosi közterületek elnevezése a Fővárosi Önkormányzat közgyűlésének hatáskörébe tartozik, egyéb közterek elnevezése mellett erről a javaslatról is az április 29-ei közgyűlésen döntöttek. Az előterjesztést megszavazta a közgyűlés, így a József és a Tolnai Lajos utca sarkán álló eddig névtelen teret a jövőben Mindszenty József térnek hívják majd.
Mindszenty József bíborost, Magyarország hercegprímását 1948 decemberében tartóztatták le. Alig néhány hónappal később, több hétig tartó kínzások után, koholt vádak alapján életfogytig tartó fegyházra ítélték. Büntetését 1949. szeptember 27-e és 1954. május 13-a között a Conti – a ma Tolnai Lajos – utca 41. szám alatti, egykori ÁVH-s börtönben töltötte.
A bíboros 40 évvel ezelőtt, 1975. május 6-án Bécsben hunyt el. Mariazellben temették el, hamvait 1991-ben Magyarországon az esztergomi bazilikában helyezték végső nyugalomra.
A Mindszenty József tér Józsefvárosban a Tolnai Lajos utca és a József utca sarkán található, ahová eljöttek a kerület lakói, a bíboros tisztelői, az egyházak képviselői, az Önkormányzat tisztségviselői. És jelen volt a szobor alkotója, Hermann Zsolt is.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031