Jókai Anna Önmagáról - Emlékest - Átvilágítás ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Jókai Anna Önmagáról - Emlékest - Átvilágítás ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/10/04 08:45

Jókai Anna Önmagáról - Emlékest - Átvilágítás ...A Pesti Vigadóban mutatták be a júniusban elhunyt írónő utolsó könyvét, az Átvilágítás című önéletírást. A kötet Jókai Anna utolsó nagy ajándéka, megírásakor az a gondolat vezette, mit adhat még, mivel tartozik - nem saját magának, hanem a közösségnek. Az írónő tömören és az események összefüggéseinek tiszta felmutatásával írta meg az Átvilágítás-ban fájó és hiteles módon a saját maga által elkövetett tévedéseket, bűnöket és hibákat is.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is részt vett az eseményen. Jókai Annát méltatva azt mondta, egyszerre volt a magyarok közösségének szószólója és élő lelkiismerete. Emberi minősége és a belőle épülő irodalmi minősége időtlen.
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke Pilinszky Jánost idézte, aki szerint a művésznek kötelessége magából minden tehetséget kiadva, olyan üresen elmennie a világból, ahogyan megszületett. Majd hozzá tette, Jókai Anna így ment el, teljesítménye példaadó: ma még sejteni sem lehet, utolsó könyvének milyen nagy jelentősége lesz a magyar irodalomtörténetben.
Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője szerint, Jókai Anna az általa képviselt krisztusi értékrenddel igyekezett szinkronba hozni életét és életművét is. Megrázó és megdöbbentő olvasmánynak nevezte Jókai Anna utolsó könyvét, amelyben nem csupán saját életét, hanem a korát is átvilágítja, megmutatva mire képes az egyes ember a korszak sok veszélyével, tragédiájával, bűnével és erőtlenségével harcolva.
A rendezvényen Ráckevei Anna és Újhelyi Kinga színművészek olvastak fel részleteket a könyvből.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031