Panoráma Világklub Délvidéki körutazás - Aracsi pusztatemplom - Miatyánk a kopjafánál ... 67.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Panoráma Világklub Délvidéki körutazás - Aracsi pusztatemplom - Miatyánk a kopjafánál ... 67.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/09/13 09:45

Panoráma Világklub Délvidéki körutazás - Aracsi pusztatemplom - Miatyánk a kopjafánál ... 67.Az aracsi pusztatemplom a legkorábbi ismert építészeti emlék a Vajdaságban, Szerbiában. A román–korai gótikus templom romja Törökbecse közelében fekszik.
A templom a 13. század első harmadában, valószínűleg egy korábbi templomot felváltva épült. Az előzmény létére az 1896-ban előkerült ún. aracsi kő utal. Raffay Endre megállapítása szerint 1200 körüli magyarországi emlékek mintakép találhatók rajta. A kőzetek vizsgálata alapján kiderült, hogy a mészkőtéglák a Budai-hegységből származnak.
Az 1990-es években a délvidéki magyarság újra felfedezte az aracsi pusztatemplomot, s fokozatosan a délvidéki magyarság jelképévé, kultikus emlékévé vált. Két civil szervezet, s a délvidéki magyarság közéleti szereplőinek adományozandó díj viseli e nevet.
Az alaprajz, a pillérformák és a szentélyrész előtti szakasz a Csák nemzetség vértesszentkereszti templomáéval rokonítható.
Az épület sorsát a 16. század török pusztításai pecsételték meg. A romok a környék elnéptelenedésének, majd a 19. századi romkultusznak és a művészettörténeti-régészeti tudomány általi felfedezésnek köszönhetően menekültek meg a teljes pusztulástól.
Aracs újra felfedezése Szentkláray Jenő, történettudós, született Aracson (Torontál) 1843. jan. 23. nevéhez fűződik. Magyar Tudományos Akadémia és a Szerb Tudományos Akadémia tagja. A budapesti egyetem tanára, a belgrádi szerb tudós társaság tiszteletbeli tagja stb. Történeti és régészeti dolgozatai Dél-Magyarország történetével is foglalkoztak. Ilyenek: Torontáli őstelepek a Tisza mentén, Nagy-Becskerek város és vidéke története, Száz év Dél-Magyarország újabb történetéből, A becskereki vár …
Dr. Tanka László elnök vezetésével a Panoráma Világklub közel félszáz tagja Délvidékre látogatott 2017. szeptember 8, 9 és 10-én: Zenta, Törökbecse, Óbecse, Újvidék, Pétervárad, Völgypart, Tornyos, Csantavér, Szabadka …
A túrán Link Lajos, az Aracs Turizmus Iroda - Törökbecse volt a vezetőnk.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031