Halhatatlanok lettek vízilabdásainkVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Halhatatlanok lettek vízilabdásaink
Forrás: RTL Klub, 2017/01/14 19:30

Halhatatlanok lettek vízilabdásainkA magyar vízilabda válogatott zsirnórban nyer meg három olimpiát. A játékosok közül hatan játszottak mind a három aranyérmes csapatban. Biros, Kásás, Szécsi, Benedek, Kiss és Molnár 2016 októberétől az International Swimming Hall of Fame tagjai, vagyis a vizes sportágak halhatatlanjai közé tartoznak.
3 hónappal ezelőtt a kaliforniai Santa Claraba utazott a 6 vízilabda legenda és egykori edzőjük, hogy átvegyék a kitüntetést.


 



„Az egész úszósporttól egy óriási elismerés ilyen fiatalon bekerülni és megkapni ezt az elismerés”- mondta Molnár Tamás.

„A hírességek csarnokába való bekerülés emlékeztet minket arra, hogy mit vittünk véghez, és ilyenkor ez jó érzés, tart 1-2 hétig, és akkor megint vissza a hétköznapokba” – mesélte Kásás Tamás.

 

Kásás Tamás


 


 

Azok a hétköznapok 4 éve Kásás Tamásnak már nem a vízilabdáról szólnak. Azt mondja, hogy megcsömörlött, közvetítéseket sem néz, meccsen sem volt már jó ideje.   

A vízilabda Messije – ezt mondják róla a többiek, és egyben ösztönlény, aki azt csinálja, amihez kedve van. Kevés emberrel érzi jól magát, nem nyílik meg mindenki előtt.

4 évvel ezelőtt beengedett minket az otthonába, soha előtte és soha utána nem akarta a privát szféráját ország-világ elé tárni.

„Elég diszkrét embernek tartom magam, feleslegesen nem beszélek sokat, mondhatjuk, hogy néha elég antiszociális vagyok, nagyon jól elvagyok otthon a kis odúmban”- mondta.


 


 

Mivel édesapja híres vízilabdázó volt, később edző, majdnem minden napját a medence szélén töltötte. De soha egy szót nem szólt az érdekében, Kása a saját jogán került be a válogatottba. Az évtized vízilabdázója, minden idők legjobb pólósa, az uszodán kívül pedig a női magazinok toplistáinak élén szerepelt, mint a legsármosabb, legjobb testű férfi.

Kevesen tudják róla, hogy tehetséges Michael Jackson imitátor, aki napközben a csapattársait a moonwalkjával, éjszaka pedig az alvajárásával szórakoztatta.

Kásás Tamás a 2012-es olimpia után játszott utoljára. Könnyen el tudta engedni, nem volt benne kétely, viszont az utána következő évek már nem voltak annyira könnyűek. A 16 Olaszországban eltöltött év nem múlt el nyomtalanul, 3 éve megnyitotta saját pizzériáját.


 


 

A többiek viszont egy pillanatra sem szakadtak el a víztől. Benedek egészen a riói olimpiáig a férfi válogatott szövetségi kapitánya volt, Biros Péter az egri női csapat edzője, Kiss Gergely a Honvéd aktív játékosa, Szécsi a Kaposvár edzője, Molnár Tamás azon kívül, hogy játékvezető, nemzetközi sportdiplomáciában tevékenykedik.

Arról, hogy mi volt sikerük titka, meglehetősen hasonlóan gondolkodnak.

„A magyar válogatott ellen azért volt nehéz játszani abban az időben, mert volt 13 játékos, és abból volt 9 klasszis. Nem volt ellentét, nem volt rivalizálás, konfliktus”– mondta Biros Péter.

„Ebben éltünk, tudtuk minden mozdulatát egymásnak” – mondta Benedek Tibor.


 


 

„Azon kívül, hogy fantasztikus játékosok voltak, megvolt a kellő intelligencia ahhoz, hogy rájöjjünk arra, hogy ha nem vagyunk hülyék, akkor fantasztikus dolgokat tudunk véghezvinni, és ennek érdekében alárendeltünk mindent. Számunkra csak a vízilabda létezett, és emiatt tudtunk hosszú éveken keresztül ott a topon lenni” – emlékszik vissza Kásás Tamás.

A kudarc fogalmát szinte nem ismerték. Azt mesélik, hogy egy olyan belső ereje volt a csapatnak, amit egy-egy sérülés, illetve hiányzás sem tudott visszavetni. Ráadásul soha nem az egyéni, hanem a csapat érdekeit nézte egytől egyig mindenki.

A nagy sikerszéria 13-14 évig tartott, egészen Londonig. Ott, ahogy mesélik már eléggé kiöregedő csapattal álltak ki, a felkészülés sem úgy sikerült, ahogy kellett volna, a többi csapat sokkal éhesebb volt a sikerre.

Végül is 12 éven keresztül, minden olimpiai aranyat a magyar válogatott hozott el, senki sem tudta őket legyőzni. A motiváció és az erő elfogyott belőlük.

 

Biros Péter


 


 

Biros Péter tavaly búcsúzott el Egerben az aktív játéktól, augusztustól a nőket edzi ugyanabban az uszodában. Amióta abbahagyta, az ő életében összesen annyi változott, hogy most nem a vízben van, hanem a parton, és nem végrehajtja a feladatot, hanem ő dirigál.

A sikereket és az érmeket nem adták ingyen, valahonnan el kellett venni, és ez, ahogy meséli, a család volt.

Péternek két fia van, egyik vízilabdázik, a másik úszik. Lát bennük fantáziát, hogy sportolók legyenek, de még annyi minden történhet addig, mire felnőnek.

 

Kiss Gergely


 


 

2 hónapja talán az olimpiai érmeknél is nagyobb öröm érte Kiss Gergelyt. Megszületett a harmadik kislánya, Olívia. Gergő felesége is vízilabdázott, innen az ismeretség, legidősebb lánya Viki 14 éves már, Patrícia 10. Zongoráznak, gitároznak, táncolnak és természetesen vízilabdáznak is, bár az édesapjuk óvatosan próbálta őket más irányba terelni. Hogy elkerüljék a hasonlítgatást.

London után próbált tudatosan készülni a pályafutása végére, még korábban jogi diplomát szerzett, de a sportmarketing vagy a rendezvényszervezés területén is tevékenykedik, sőt társ műsorvezetője egy televíziós műsornak is.

 

Szécsi Zoltán


 


 

Szécsi Zoltán a válogatott kapusának magánélete nem alakult ennyire szerencsésen, mint csapattársáé. Első házassága nem sikerült, két gyermeke született onnan. A válás után néhány éve kameránk előtt mondta ki újra az igent.

Szécsi egészen 10 éves koráig vadászpilóta akart lenni, aztán kiderült, hogy gerincproblémái vannak. Ezért kezdett vízilabdázni. 

Most már nem edz, hanem a partról irányítja a Kaposvár játékosait. Mióta kevesebbet van vízben, azóta többet tud otthon a gyerek körül segíteni. Legkisebb gyermeke a 2 és fél éves Zénó.

Szécsi Zoltán a Kaposvári Egyetemen a sportiroda és létesítményközpont igazgatója. Bár műszaki menedzser diplomájának nem sok köze van hozzá, földjei vannak, és nemrég gazdálkodásba kezdett.

Ahogy Kásás, Kiss, Benedek, ő is kiszállt London után, klubszinten még játszott egy ideig, másfél éve viszont edző. Év végén megpályázta a válogatott szövetségi kapitány posztját. Nem őt választották.

 

Benedek Tibor


 


 

Benedek Tibor nem sokkal a riói olimpia után mondott le a posztról. Bár sikeres 4 év volt mögötte, vb arany, eb ezüst, és eb bronz, az olimpiai érem azonban nem jött össze.

Egy kicsit talán büntette is magát a lemondással, de azóta új megbízatást kapott, az újpesti klub szakmai igazgatója lett.

Ő volt az aranygeneráció legidősebb tagja, már régóta válogatott volt, mire a többiek bekerültek. Nagyon szerette az edzéseket, a mindennapos küzdelmet.

Egy héten többször is vízben van, nemcsak a partról szeret irányítani. Mielőtt szövetségi kapitány lett, 4 évet másodedzőként tevékenykedett a válogatott mellett.  

Felesége Epres Panni, keresett modell volt a 90-es években. Előző házasságából született lánya Olaszországban él, 18 éves. Fia most 9, focizik és vízilabdázik, lánya 7 éves, ő balettozik.

 

Molnár Tamás


 


 

Molnár Tamás éppen egyik ikerfiával passzolgat pontosan abban az uszodában, ahol 20 évvel ezelőtt ő is edzett. A motívációt maguknak kell megtalálniuk - mondja az édesapa, ő maximum 1-2 apróságban tud segíteni.  

A vízilabda mellett jogi egyetemet végzett, egyik edzője fogalmazta meg -hogy a vízilabda szellemi sport, csak bika izmok kellenek hozzá. Peking után elkezdett meccseket vezetni, aztán fordult a sportdiplomácia felé.


 


 

Egyikőjük sem nézegeti nap mint nap az aranyakat vagy az elismeréseket, napi szinten nem jut eszükbe, hogy 3-szoros olimpiai bajnokok. Az életjáradékuk azért minden hónapban figyelmezteti őket az elképesztő sikerekre.

Gratulációkból azért még ma is kijut mind a hat vízipólósnak, főleg a halhatatlanok közé való bekerülés óta. Felismerik őket az utcán, sokszor autogramot is kérnek, vagy csak egyszerűen megveregetik a vállukat…

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930