Széchenyi emlékév nyitókoncert a Magyar Tudományos Akadémián ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Széchenyi emlékév nyitókoncert a Magyar Tudományos Akadémián ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/01/10 21:15

Széchenyi emlékév nyitókoncert a Magyar Tudományos Akadémián ... 1.Széchenyi-emlékév nyitókoncert a Magyar Tudományos Akadémián
Széchényi Imre műveinek ősbemutatójával, rég nem játszott kompozícióinak megszólaltatásával nyitották meg a Széchenyi-emlékévet január 8-án a Magyar Tudományos Akadémián. Előadásra kerültek Széchényi Imre “a magyar Johann Strauss” zenekari művei, közreműködött a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényelt Csányi Valéria.
A nyitókoncerten részt vestt Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára, aki köszöntő beszédében elmondta a hangverseny több okból is különleges. Lehetőséget nyújt arra, hogy emlékezzünk a 225 éve született gróf Széchenyi Istvánra, és megismerkedjünk Széchényi Imre eddig ismeretlen zeneszerzői munkásságával. Összekapcsolhatjuk a nemzeti emlékezetben a legnagyobb magyarként őrzött államférfi emlékét unokaöccse alkotásaival.
Széchenyi István életműve Hungarikum, filozófiai alapvetései, könyvei és gyakorlati alkotásai nemcsak a múltban és a magyarok számára hordoztak értékeket, de ma is szólnak mindazokhoz, akik készek tenni sorsuk jobbításáért. Széchenyi István nem a saját vagyonának gyarapítását, hanem a nemzet felemelkedését tartotta szem előtt. Ma is nagy szükség van azokra, akik cselekedeteikkel a közösségek épülését és boldogulását igyekeznek elősegíteni - mondta Závogyán Magdolna, majd hozzátette, az emlékév jelentősége az emlékezésen túl az, hogy megértsük üzenetét és képesek legyünk mi is hasonló áldozatvállalásokra.
Széchényi Imre (1825-1898), Széchenyi István unokaöccse, zeneszerző és kiváló diplomata volt - mondta Kassai István, aki az elhangzó zeneműveket is bemutatta. Megtudtuk tőle, hogy Széchenyi Imre szolgálatai során bejárta Európát. A koncerten elhangzó valamennyi műve szentpétervári tartózkodása alatt keletkezett, közülük tizenötöt a hírneves Schott cég nyomtatásban is megjelentetett. Táncdarabjai a bécsi Johann Strauss zenekar műsorán is szerepeltek. A kor legnevesebb zeneművészeinek a barátja és támogatója volt. Liszt is közéjük tartozott, aki Széchényi Imre egyik művét (Bevezetés és magyar induló) átdolgozta zongorára, két és négy kézre is.
Az esemény fő szervezője Széchényi Kálmán volt, aki a Széchényi Családegyesület seniorja. Neki köszönhetően sikerült feltárni a Széchényi Imre elfelejtett műveit, s ennek eredményeként hallhatta 200 év után a mai közönség.
Gróf Széchenyi István születése 225. évfordulójának megünneplésére 2016-ot Széchenyi-emlékévnek nyilvánította a 2015. áprilisban megalakult Széchenyi Emlékbizottság. Az emlékév eseményei közé tartozik a január 30-i Széchenyi-bál a Pesti Vigadóban, és az április 7-i döblingi koszorúzás.
Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930