A világűr az új Vadnyugat? Bartóki-Gönczy Balázs, Inforádió, ArénaVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:A világűr az új Vadnyugat? Bartóki-Gönczy Balázs, Inforádió, Aréna
Forrás: InfóRádió, 2024/03/08 17:15

A világűr az új Vadnyugat? Bartóki-Gönczy Balázs, Inforádió, ArénaA műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta.
Kié az űr, kié a Hold, kié lesz a Mars? „Függőlegesen”, vagyis a világűr felé meddig tart egy állam joghatósága? Meddig tart egy ország saját légtere és honnantól vannak „nemzetközi vizek” a világűrben? A világűr jogi kérdéseinek megválaszolásához földi példákhoz nyúlnak? Lehet ma a Holdon nemzetközi jogilag elfogadható módon területet foglalni? Hamarabb lesz bányászat a Holdon, mint jogszabály arról, hogy lehet-e bányászat a Holdon? Jogilag hol válik el a világűrben végzett tudományos kutatás a hódítástól, illetve annak előkészítésétől? Jogilag lehet bűncselekményt elkövetni a világűrben? A világűr még a Vadnyugat? Hogyan keletkezik az űrszemét, mennyi van belőle és mihez lehet vele kezdeni? Van jogi norma az űrben bekövetkező balesetek kezelésére? Felelősségre vonható egy ország, ha a Föld légkörébe visszatérő, de teljesen meg nem semmisülő űreszköze kárt okoz? Az államok által pénzelt magáncégek esetében a társaság vagy az amerikai kormány viseli a jogi felelősséget? Az űrturizmusnak vannak már jogszabályai? Milyen fegyverrendszerek vannak jelenleg az űrben? Mit tanulnak a világhatalmak az orosz-ukrán háborúból a műholdak és az űr katonai használatáról? Egy ilyen hipotetikus konfliktust az űrben jogi szempontból ugyanúgy területi alapon kell értékelni, mintha a Földön történne? A világűrből remekül lehet hírszerző tevékenységet folytatni. Ezt szabályozza valami? Kik a meghatározó szereplők az emberiség második űrversenyében és mi a tét? A világűr már nem csak a nagy és gazdag államok játéktere? Európa és Magyarország milyen pozícióban van ebben a versenyben? Mik a közeljövő legnagyobb kihívásai az űrjog és az űrpolitika területén?
Bartóki-Gönczy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos dékánhelyettese, a Világűrjog és Politika Kutatóintézet vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában 2024. 03. 08-án. Beszélgetőtárs: Herczeg Zsolt. Podcast.
Iratkozzon fel az InfoRádió YouTube-csatornájára és első kézből értesül a legfrissebb feltöltésekről!
Kövessen minket az interneten is: https://infostart.hu/
Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/InfoR%C3%A1di%C3%B3-118703541479581/
Inforádió. Magyarország hírrádiója. A hírrádió.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930