“Magyarként nem a svájci hegyek között halnék meg” I Karsai Dániel-interjú az életvégi döntésekrőlVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:“Magyarként nem a svájci hegyek között halnék meg” I Karsai Dániel-interjú az életvégi döntésekről
Forrás: Partizán, 2023/10/13 18:15

“Magyarként nem a svájci hegyek között halnék meg” I Karsai Dániel-interjú az életvégi döntésekrőlÉvtizedes társadalmi vitát próbál döntésre vinni a strassbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán Karsai Dániel alkotmányjogász, aki pert indított Magyarország ellen a kegyes halál szabályozása miatt. Karsai hosszú évek óta sikeres emberi jogi ügyvéd, de a szélesebb nyilvánosság előtt a napokban lett ismert, amikor kiposztolta nemcsak a perindítást, hanem annak tragikus apropóját is: a 46 éves férfi maga is halálos beteg, már most is csak segítséggel képes ellátni magát, állapota fokozatosan romlik, teljes izombénulást okozó neurológiai betegségére a tudomány jelenlegi állása szerint nincsen gyógymód. Ha elveszti a pert, tiszta tudattal, de tárgyiasult állpotban, kommunikációképtelenül kell várnia a fulladásos halált. Nem csak magáért vállalta fel ezt az utolsó küldetést: betegtársainak is szeretne precedenst kijárni az élet méltó befejezéséhez. A tárgyalás november végén kezdődik Strassbourgban.
Háttérinformáció az öngyilkosságban való közreműködés eredetéről és jogi szabályozásáról:
Az öngyilkosságban közreműködés kriminalizálása római jogi eredetű - a kontinentális törvénykezés alapjául szolgáló jogrendszerben azt a rabszolgát büntették, aki segítette, hogy a ura véget vessen az életének. Az élet saját kezű kioltása azonban csak katonák esetében volt bűncselekmény, mivel dezertálásnak minősült.
Az öngyilkosság devianciaként kezelése a katolikus kánonjog alapján került az európai jogrendszerekbe, filozófiai alapját Szent Ágoston teremtette meg, aki a mózesi “ne ölj” parancsot kiterjesztette a saját életre is. A szankciók változatosak voltak: a holttest megbecstelenítésétől a vagyonelkobzásig. A szabályozáson a felvilágosodás enyhített, az első magyar Btk, az 1878-as Csemegi-kódex már nem rendelte büntetni az öngyilkosságát. Ellentében a segítőkkel, mondván, ők “nyugodt elmével, teljes öntudattal és hideg számítással” vesznek részt embertársuk elpusztításában. Ezt a felfogást az 1961-es és az 1978-as Btk is megtartotta, a passzus kommentárja szerint mivel “az öngyilkosság ellentétes a szocialista erkölccsel”, és az azért nem lehet szankcionálni, mert a büntetés nem érné el a célját. Továbbra is kriminalizálták viszont az öngyilkosságban közreműködést, de nem tettek különbséget az áldozatok (jogi nyelven “passzív alanyok”) között azok életkora vagy egyéb szempontok szerint. A 2012-ben, már a NER-ben hozott új Btk. tovább szigorodott: míg a nagykorú személy öngyilkosságában közreműködés “csak” 1-5 év, a 18 év alattiak öngyilkosságában segédkezés 2-8 év szabadságvesztéssel büntetendő.
A Legfőbb Ügyészség adatai alapján az elmúlt 10 évben 9 esetben indult ezen tényállás alapján büntetőeljárás, ami nem túl magas szám, viszont a jogászok vélelmezik, hogy messze nem az összes elkövetés jut a hatóságok tudomására.
Támogasd te is a Partizán munkáját!
https://csapat.partizanmedia.hu/fundraising/partizan/
Iratkozz fel a Partizán hírlevelére:
https://csapat.partizanmedia.hu/forms/partizan-feliratkozas
További támogatási lehetőségekről bővebben:
https://www.partizanmedia.hu/tamogatas
Facebook: https://facebook.com/partizanpolitika/
Facebook Társalgó csoport: https://www.facebook.com/groups/partizantarsalgo
Instagram: https://www.instagram.com/partizanpolitika/
TikTok: https://www.tiktok.com/@partizan_media
Partizán RSS: https://rss.com/podcasts/partizan-podcast/
Partizán saját gyártású podcastok: https://rss.com/podcasts/partizanpodcast/Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930