zCast: "Olyan nincs, hogy valami olcsó" - Dobos Emese a fast fashionrőlVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:zCast: "Olyan nincs, hogy valami olcsó" - Dobos Emese a fast fashionről
Forrás: HVG, 2023/09/26 16:00

zCast: "Olyan nincs, hogy valami olcsó" - Dobos Emese a fast fashionrőlÚgy tűnik, végül mégis csak 2024-ben érkezik Magyarországra a Primark, a fast fashion kérdését azonban nem az ír üzletlánc teszi aktuálissá: a gyorsan cserélődő és méretes ökológiai és szociális lábnyomot maga után hagyó üzletek ugyanis ultragyors sebességre kapcsoltak, és akár naponta több ezer új termékkel rukkolnak elő, amit centekért visznek el a világ másik oldalára.
Fenntarthatósági podcastunk legfrissebb adásában a KRTK Világgazdasági Intézet kutatója; a hvg.hu zHvg rovatának korábbi szerzője és a zCast első évadjának házigazdája, Dobos Emese volt Nagy Iván László vendége: a műsorból kiderül, mit és miért nevezünk fast fashionnek, ki fizeti meg az árát valójában ezeknek a ruháknak, mihez kezdenek a világban a ruhahulladékkal és milyen fenntartható és megfizethető alternatívái vannak diszkont ruhaboltoknak.
A Mérlegen emlegetett adása: https://hvg.hu/kkv/20230803_Merlegen_8_Eskuvo_Shein_taxisok_Hollywood_sztrajk_podcastPrimark-cégportré a hvg.hu-n: https://hvg.hu/gazdasag/20230124_primark_nyitas_cegportre
Iratkozzon fel a HVG Podcastok csatornájára Spotify-on, Apple Podcasts-on, Google Podcasts-on vagy hallgassa adásainkat és iratkozzon fel YouTube-csatornánkra itt!
A HVG podcastjait most már külön-külön is megtalálja - csak keressen rá a műsor címére podcastapplikációja keresőjében és hallgassa meg a Fülke, a zCast, a Mérlegen, a Vasfüggöny, a Kösz, jól és az Elvitelre adásait!
0:48: A vártnál később érkezik a Primark Magyarországra – de mit kell tudni erről az üzletről?
1:51: Mit jelent az, hogy fast fashion? És miért illik bele ebbe a keretbe a Primark?
4:21: Mitől gyors a fast fashion?
4:55: Mi az az ultra fast fashion? Miben más a Shein, mint a Primark?
6:31: Hogyan tartják ennyire alacsonyan az árakat az üzletek? Ki és mivel fizet ezekért a termékekért valójában?
10:20: A különböző boltok horrorsztorijai hetente bukkannak fel a médiában, főként azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények között készülnek a ruhák. Hasonló sztoriktól más cégek azonnal bedőlnek, de legalábbis a földbe állnak a részvényeik – miért nincs így a fast fashionnél?
13:34: Van-e egyáltalán szükség PR-ra, ha ennyire olcsóak a termékek és úgyis megveszik?
15:44: Még mindig niche a fenntartható divat?
16:43: Hogyan tud egy ruházati cég költséget csökkenteni, etikusan?
20:01: Mit kell tudni a fast fashion hulladékkezeléséről?
22:05: Mit lehet kezdeni a felesleges készletekkel?
25:35: Van-e olyan ország, ahol állami szinten szabályozzák a ruhagyártók gyakorlatait? Vagy van-e e az Európai Uniónak terve erre a zöld programok részeként?
29:31: Az elmúlt évben a kiskereskedelmi forgalom beszakadt, az embereknek sokkal kevesebb elköltenivaló pénze van, a ruházkodás pedig sokadik prioritás a kiadások között. Mit tanácsolna annak, aki megfizethető, mégis jó minőségű és tartós dolgokra vágyik? Mennyire érdemes „invesztálni” egy drágább ruhadarabba és mire figyeljünk oda, ha időtálló darabokat keresünk?
30:53: A Vinted és társai működése pozitív fenntarthatósági szempontból?Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031