Szlovákia választ! Minden, amit tudnod kell, hogy értsd a téteketVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Szlovákia választ! Minden, amit tudnod kell, hogy értsd a téteket
Forrás: Partizán, 2023/09/22 18:15

Szlovákia választ! Minden, amit tudnod kell, hogy értsd a téteketSzlovákiában szeptember 30-án előrehozott választásokat tartanak. A tét nagy: most dől el, hogy újra hatalomra kerül-e a Smer, amelynek elnöke, Robert Fico – egyfajta mini Orbánként – 2006 óta 10 évig ült a miniszterelnöki székben, és abba bukott bele 2018-ban, hogy véres kegyetlenséggel meggyilkolták Ján Kuciakot: az oknyomozó újságírót, aki a Fico-kormány, a szlovák titkosszolgálatok és a szervezett bűnözés közötti kapcsolatok után nyomozott. ‘18 óta káosz jellemezi a szlovák politikát: kormányok jöttek, kormányok mentek, és összesen öt miniszterelnököt fogyasztottak el öt év alatt, mert a Smer után hatalomra került jobboldali-konzervatív-centrista-liberális koalíciós kormány képtelen volt megteremteni a belső egységét: ez vezetett a mostani előrehozott választásokhoz.
Két fő kérdés van, amit szombaton választ kapunk: sikerül-e összeszednie-e magát a progresszív oldalnak, vagy visszatér Fico, és Szlovákia továbbhalad az orbánizálódás útján; illetve hogy sikerül-e összeszedniük magukat a szlovákiai magyar pártoknak, és – miután 2020-ban a szlovák demokratikus fordulat óta először nem került be egy sem közülük a parlamentbe – szeptember 30-án képesek lesznek-e megugrani az 5%-os küszöböt, vagy szomorú trenddé válik a magyar érdekképviselet hiánya a szlovák törvényhozásban. Nehéz dolguk van: hisz Orbán nem őket támogatja, hanem a magyarellenes Ficót – szüksége van ugyanis szövetségesre a meggyengült V4-ben, és az őt végleg partvonalra szorító EU-ban.
Támogasd te is a Partizán munkáját!
https://csapat.partizanmedia.hu/fundraising/partizan/
Iratkozz fel a Partizán hírlevelére:
https://csapat.partizanmedia.hu/forms/partizan-feliratkozas
További támogatási lehetőségekről bővebben:
https://www.partizanmedia.hu/tamogatas
Facebook: https://facebook.com/partizanpolitika/
Facebook Társalgó csoport: https://www.facebook.com/groups/partizantarsalgo
Instagram: https://www.instagram.com/partizanpolitika/
TikTok: https://www.tiktok.com/@partizan_media
Partizán RSS: https://rss.com/podcasts/partizan-podcast/
Partizán saját gyártású podcastok: https://rss.com/podcasts/partizanpodcast/Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930