Fülke Strasbourgból: Von der Leyen értékelte az EU-t, de értékeli-e őt az EU?Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Fülke Strasbourgból: Von der Leyen értékelte az EU-t, de értékeli-e őt az EU?
Forrás: HVG, 2023/09/13 18:30

Fülke Strasbourgból: Von der Leyen értékelte az EU-t, de értékeli-e őt az EU?Szerda reggel tartotta elnöki ciklusa utolsó évértékelő (State of the European Union) beszédét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság első embere Strasbourgban: bár nem kizárt, hogy a német politikus jövőre újabb öt évre kap megbízatást, az biztos, hogy a Covid, az ukrajnai háború, a klímahelyzet, a mesterséges intelligencia és a Kína-kihívás egyaránt gondoskodott arról, hogy az EU megannyi válságtényezőhöz kényszerüljön alkalmazkodni.
De sikerült-e ez - és akar-e ebben szerepet vállalni Von der Leyen? Közéleti podcastunk legfrissebb adásában a műsorvezető Nagy Iván László és az évértékelőt a helyszínről közvetítő kollégánk, Gyükeri Mercédesz elemezte, mit és miért emelt ki beszédében a Bizottság elnöke és milyen irányba fordulhat az európai politika a 300 napon belül esedékes EP-választásokig.
Percről percre tudósításunk Von der Leyen beszédéről: https://hvg.hu/gazdasag/20230913_soteu_2023_ursula_von_der_leyen_europai_parlament?order=asc
Gyükeri Mercédesz elemzése az EB-elnök pozíciójáról: https://hvg.hu/gazdasag/20230912_Ursula_von_der_Leyen_europai_bizottsag
Guy Verhofstadt a Fülke Extrában: https://hvg.hu/360/20230526_Guy_Verhofstadt_Fulke_Extra_podcast_video_interju_EU_Magyarorszag_Orban_Viktor_EP_valasztas_Ukrajna_haboru
Iratkozzon fel a HVG Podcastok csatornájára Spotify-on, Apple Podcasts-on, Google Podcasts-on vagy hallgassa adásainkat és iratkozzon fel YouTube-csatornánkra! A HVG podcastjait most már külön-külön is megtalálja - csak keressen rá a műsor címére podcastapplikációja keresőjében és hallgassa meg a Fülke, a zCast, a Mérlegen, a Vasfüggöny, a Kösz, jól és az Elvitelre adásait!
1:29: Mondhatjuk, hogy kampánybeszédet tartott a bizottsági elnöki poszt megtartásáért Von der Leyen? Sikereket, kihívásokat vagy tennivalókat hangsúlyozott?
2:44: Miért nem „kampányolhat” a szó szoros értelmében az EB-elnökségért Von der Leyen? Hogyan választják a tisztséget?
4:19: Sikerként könyvelhető el a Von der Leyen-elnökség? Hogy látják Brüsszelben?
5:32: Mit mondott a háborúval kapcsolatban? Vázolt-e stratégiát az együttműködésre?
6:38: Elhangzott-e, mi az elképzelése a balkáni bővítésre?
8:30: Említette-e a jogállamisági kérdést, vagy Magyarországot külön?
9:46: Adott-e választ a gazdasági nehézségekre?
11:18: Mit mondott Kínával kapcsolatban, milyen veszélyt érez a legégetőbbnek és hogyan kezelné? Hogyan „kockázatcsökkentene”?
13:08: Francia-német lobbi vagy racionális érdek a kínai piac visszaszorítása az európai ellenében?
14:01: Reagált-e valahogy a Mesterséges Intelligencia és a kiberbiztonság kérdéseire?
17:26: Von der Leyen többször említette azt a hozzávetőlegesen 300 napot, ami a jövő évi EP-választásokig hátra van. Milyen irányba terelheti az uniós politikát Brüsszel ez idő alatt? Belemennek az alapszerződés-módosításhoz hasonló, gyökeres reformot ígérő vitákba, vagy megpróbálnak mindenkit egy kis időre lenyugtatni, hogy jövő júniusban ne lehessen radikális előretörés az EP-ben?
21:16: Elképzelhető-e, hogy felülkeredik az opportunizmus, és valakik összefognak Orbánnal az oroszbarátsága ellenére csak azért, mert annyi helyet tud szerezni a Fidesz az Európai Parlamentben?
23:21: A néppárti szakítással a Fidesz súlya megszűnt az EP-ben, de a vétópolitikának nem lehet véget vetni, amíg egyhangú döntéshozás van az EU-ban. Realitás, hogy ezzel leszámoljanak?Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031