Danubia Tavasz ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Danubia Tavasz ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2022/03/30 16:45

Danubia Tavasz ... 1.Danubia Zenekarnál jártunk
Megújult, koncertek megrendezésére is alkalmassá varázsolt próbateremben folytathatja munkáját az ország egyik leginnovatívabb klasszikus zenei társulata, a Danubia Zenekar. A próbatermet zenés bejáráson mutatták be a sajtó képviselőinek. Mint mondták, a Zeneakadémia és a Budapest Music Center mellett zenei eseményeknek ad majd helyet a zenekar frissen megnyílt, felújított próbaterme is.
Hámori Máté a zenekar vezetője következő évaduk műsora gondolatiságával és a jelenre való érzékeny reflexióival fogadott minket.
„Muszáj hálát adni néha, és talán nehéz időkben a szokottnál is gyakrabban érdemes összeszedni, hogy mennyi mindenért tartozunk köszönettel. Mi például Önöknek azért, hogy velünk vannak, jönnek és beülnek, ha kell maszkban, de ott vannak hús-vér valójukban, és így az áramlás nem szakad meg. És hálát adunk a reményért, ami a remekművekből sugárzik felénk: ezek a zenék azt mondják, sőt, ordítják felénk, hogy – Kölcseyt meghazudtolva – igenis van remény, az ember nagyszerű és csodálatos szörnyeteg. Igen, a kettő együtt, de tudjuk A varázsfuvolából, hogy mi az, ami a szörnyetegeket is kezes báránnyá változtatja – hát igen, éppen a zene. Új évadunk a szépséget hirdeti és a reményt, a fiatalságot, a tehetség és a kitartás diadalát az unalom és a közöny felett, az összetartozás erejét hirdeti, a szolidaritást és a felelősséget, amit egymásért vállaltunk abban a pillanatban, hogy a világra jöttünk, és az embert hirdeti. Legyünk büszkék arra, amit együtt elértünk, legyünk büszkék az őseinkre, akik örökül hagyták a szépség óceánját, és legyünk büszkék az ifjakra, akik ebbe az óceánba saját (öröm)könnycseppjeiket hullajtják. És adjunk hálát mindezért, hogy zenélhetünk, együtt lehetünk, ünnepelhetjük az életet. Magáért az életért, végső soron.” (Hámori Máté)
Az együttes több társadalmi programban mutatta már meg a művészi szerepvállalás fontosságát. Harmadik évada fut sikerrel a hallássérülteknek szóló Beethoven-projektjük, valamint az ÉNekÚT.hu hiánypótló online oktatási platform is egyre bővül. Idén pedig kiteljesedett a Máltai Szimfóniával közösen életre hívott Közös Hang projektjük, amelyben mélyszegénységben élő gyerekekkel muzsikál együtt a zenekar. A sajtóeseményen a gyerekek is jelen voltak, akik rögtönzött koncerttel lepték meg az újságírókat.
Megtudtuk, hogy a következő évadban a régizenétől a kortársig számos jelentős művet mutatnak be olyan kiemelkedő művészek közreműködésével, mint Gilbert Varga, Vashegyi György, Farkas Gábor, Balog József, Szinetár Dóra vagy Horvát Lili.
2022. ŐSZI ÉVADBAN
A Zeneakadémián Enrico Onofi, Gilbert Varga, Vashegyi György, Keller András és Hámori Máté vezényletével négy alkalommal lép színpadra a Danubia Zenekar többek között olyan kihagyhatatlan művekkel, mint a Haydn Teremtése, vagy Beethoven VIII. szimfóniája, de műsorukon szerepelnek olyan kortárs unikumok is, mint Hans Abrahamsen balkezes zongoraversenye, a Left, Alone.
A Budapest Music Centerben háromrészes sorozat indul Szól a pálca – A szépség forradalma címmel, az estek címéül pedig Weöres Sándor egy-egy verssorát választották. „Önmagunk szépségét felismerni, az ember szépségére rácsodálkozni, erre van erőnk? Van időnk? Hiszen ez lenne a lényeg, a legfőbb felismerés. Erről szól ez a sorozat is” – olvasható a sorozat ismertetőjében.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930