Szepesi György, sportriporter szobrának avatása - Szöllősi György, MSÚSZ elnök ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Szepesi György, sportriporter szobrának avatása - Szöllősi György, MSÚSZ elnök ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2022/02/04 14:15

Szepesi György, sportriporter szobrának avatása - Szöllősi György, MSÚSZ elnök ...Szepesi György újságíró, sportriporter, a XIII. kerület díszpolgára születésének 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata szobrot állított. A szobor avatóünnepségére 2022. február 4-én került sor. Az emlékmű alkotója Erős Apolka Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész.
A szobor Budapest, XIII. kerület, Hajdú utcai pihenőparkban látható - megközelítése a Hajdú utca-Rozsnyay utca sarkától gyalogosan, vagy a Hajdú köz felől a Rákos-patak gyalogoshídján keresztül.
A szoboravatáson köszöntő beszédet mondott Dr. Tóth József polgármester. Hangsúlyozta, Szepesi Györgynek, az Aranycsapat 12. tagjának állítottuk a szobrot. Minden idők leghallgatottabb rádiós sportriportere 1941-től a Vasas pártoló tagja volt, s 1997-ben választották a kerület díszpolgárává. Szepesi 1948-tól 2012-ig, azaz Londontól Londonig - Peking kivételével - minden nyári olimpián ott volt, s 49 magyar olimpiai aranyérmet közvetített. A számos állami és szakmai díjat és elismerést kapott rádiós sportriportert a polgármester a gólok királyának nevezte, akinek népszerűsége a leghíresebb focistákéval vetekedett. A Pulitzer-emlékdíjas és Prima Primissima-díjas újságíró sokszor mondta magáról: Sportriporter vagyok, se több, se kevesebb.
Szepesi György XIII. kerületi kötődése meghatározó: itt született a Váci út 97-ben, a Váci út 87-be járt általános iskolába, majd a Váci út 197-ben is lakott. Interjúiban gyakran beszélt gyerekkorának világáról, az egykori Tarnai rét környékéről, a grundokról, ahol a futball szeretetét igazán magába szívhatja az ember.
Szepesi György Angyalföld és az akkor még önálló Újpest határán nőtt fel. Eredeti neve Friedländer György volt, Szepesváralján született, és a buchenwaldi koncentrációs táborban elhunyt édesapja tiszteletére vette föl a Szepesi nevet. 1945 áprilisában jelentkezett a Magyar Rádiónál. Öt hónappal később, augusztus 20-án már ő közvetítette a magyar–osztrák labdarúgó-mérkőzés adásba kerülő tizenöt percét. Győzelemmel debütált – egyébként az első gólt szerző Puskás Ferenccel együtt –, 5:2-re nyert a magyar válogatott. Szepesi György hatvan évvel később, a Magyarország–Argentína mérkőzésen is bejelentkezett a rádióban, világviszonylatban is ritka az ilyen hosszú pályafutás. Tizenöt nyári olimpián és tizennégy labdarúgó-világbajnokságon dolgozott, nagyrészt a Magyar Rádió, esetenként a FIFA képviseletében. 1979 és 1986 között ő volt a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, 1982 és 1994 között a FIFA végrehajtó bizottságának tagjaként tevékenykedett. 1975 és 1978 között bonni tudósítóként dolgozott, illetve 1981 és 1992 között a Magyar Rádió Szórakoztató- és Sportfőosztályának vezetője volt. Rádiós és esetenkénti televíziós munkái mellett szívesen írt is, rengeteg könyv szerzője vagy társszerzője volt. Szerepelt, elsősorban sporttárgyú játékfilmekben, némelyikben önmagát alakítva.
Szepesi jelentős részt vállalt abban, hogy 1958-ban a magyar sportújságírók ismét csatlakozhattak a Nemzetközi Sportújságíró-szövetséghez, az AIPS-hez. Egykori futballvezetőként 90 évesen, 2012. május 24-én, Budapesten átvette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FIFA-érdemrendet, 2015-ben az Év Sportolója Gálán pedig Csányi Sándortól az MLSZ-életműdíját, 2018. július 25-én hunyt el.
Számos szakmai és állami kitüntetést kapott, Budapest díszpolgára volt. A magyar sportért, a magyar sportolókért rajongó, szakszerű és közkedvelt közvetítései, sportvezetői kvalitásai és eredményei Szepesi Györgyöt a hazai sport- és médiatörténet meghatározó, megkerülhetetlen szereplőjévé, örökké idézett és időtálló életműve kultúrtörténetünk fontos alakjává teszik. Sportújságíró nemzedékek példaképe és mentora volt.
Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy Szepesi György egyszerűen, szakszerűen, lélekemelő módon tudta a magyar sportsikereket tolmácsolni. Ugyanolyan zseni volt, mint a pályán játszó társai. A 20. században nagyon ritkán és kevesek tudták egyesíteni a nemzetet, de Puskásnak és Szepesinek ez sikerült.
Az ünnepség végén a polgármester és az MSÚSZ elnöke, Szepesi György fiának, Jánosnak a társaságában megkoszorúzta Szepesi György szobrát.
Az eseményen részt vett Hiszékeny Dezső, országgyűlési képviselő, Dr. Puchner Gábor, Csiga Gergely, Holopné Schramek Kornélia a XIII. kerület alpolgármesterei, önkormányzati képviselők, a sajtó képviselői, a kerület lakói.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930