Idilltől a végzetig - Magyar Nemzeti Galéria - Prágai Adrienn ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Idilltől a végzetig - Magyar Nemzeti Galéria - Prágai Adrienn ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2021/11/23 10:45

Idilltől a végzetig - Magyar Nemzeti Galéria - Prágai Adrienn ... 1.Molnár József - Idilltől a végzetig - Magyar Nemzeti Galéria kabinetkiállítása
A 200 éve született Molnár József életművéből nyújt keresztmetszetet a Magyar Nemzeti Galéria kabinetkiállítása. A tárlat felhívja a figyelmet Molnár jelentős műveire, festményei 1855-ben elsők között kerültek közgyűjteménybe. A megnyitón Prágai Adrienn volt a tárlatvezetőnk.
Molnár József (1821-1899) hosszú életet és tartalmas alkotói pályát hagyott maga mögött. Láthatta a bécsi biedermeier feltűnését, a romantika felpezsdülését, a realizmus virágzását és a modern művészeti tendenciák beköszöntét, sőt, széleskörű műveltségének és nyitottságának köszönhetően, ezekkel az áramlatokkal meg is ismerkedett. Bejárta a 19. század derekán induló magyar festők útját: tanult a bécsi, a velencei és a müncheni akadémián, megfordult Európa legszínvonalasabb művészeti központjaiban: alkotott Itáliában, ismerte a párizsi és brüsszeli múzeumokat.
Művészete az idilli festéstől haladt a romantikus témaválasztás felé. Számos munkájában a biedermejer romantikus elemekkel keveredik. 1840-ben, a Műegylet első kiállításán egy népies témájú életképpel, a Drótos tót című festményével szerepelt. Hazatérése után történelmi témaválasztású képeivel a magyar művészet nemzeti törekvései mellé állt. 1855-ben készült Dezső vitéz feláldozza magát Róbert Károlyért című képe az első jelentős műve, amely nagy sikert aratott - magas összegért kelt el -, meghozta számára az elismerést és nevét országosan ismertté tette. Termékeny festő volt …
Hatalmas életműve nem sorolható be tisztán a romantika vagy a biedermeier kategóriájába, mivel egyetlen műfajnál és stílusnál sem állapodott meg. Ez a sokszínűség - fotók, rajzok, portrék, zsánerképek, történelmi képek, életképek, tájképek - áll a kiállítás középpontjában.
Idősebb korában már csak táj- és életképeket festett. Életképeinek témáját a polgárság életéből merítette. Tájképein szakított a biedermeier naturalizmussal és inkább arra törekedett, hogy színekkel, illetve megvilágítással a képet hangulatossá és egységessé tegye. Számos tájképet festett, kedvence a Magas-Tátra és a Balaton vidéke volt.
Részt vett a főváros művészeti életében, képeivel rendszeresen szerepelt a Műcsarnok kiállításain.
Molnár József idősebb Markó Károly, Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál kortársa volt.
A mintegy 50 művet bemutató kamarakiállítás gerincét a festő olyan grafikái, festményei és fényképei adják, melyeket ritkán vagy most először láthat a nagyközönség.
A kiállítás 2021. november 18-tól 2022. február 27-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930