Cziffra György 100. - A zene szabadsága - Pokorni Zoltán a XII. kerület polgármestere ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Cziffra György 100. - A zene szabadsága - Pokorni Zoltán a XII. kerület polgármestere ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2021/10/19 08:45

Cziffra György 100. - A zene szabadsága - Pokorni Zoltán a XII. kerület polgármestere ... 1.Budapesten a MOMKult-ban sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Cziffra György-emlékév kiemelt időszakához érkezett: Cziffra György 100. születésnapja köré szervezve különleges koncertekkel várják a közönséget itthon és külföldön. Az eseményen részt vett Pokorni Zoltán a XII. kerület polgármestere, Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője.
Pokorni Zoltán méltatta a Cziffra György-emlékév szervezőjének munkáját, mint mondta, Balázs János a motorja az egész eseménynek …
Balázs János elmondta, óriási öröm számára, hogy itt van Cziffra György századik születésnapja, ami egyedi és megismételhetetlen. A legnagyobb intézmények és a legnagyobb művészek fogtak össze a világ minden táján, amelyet a szeretet fűzött össze, hogy megünnepeljék Cziffra György szellemiségét, örökségét ...
Dr. Vigh Andrea arról beszélt, hogy a Cziffra György-emlékév kulturális örökségünk és egyben tehetség gondozás is. Az október 22-i koncert is erről szól … A Zeneakadémián Balázs János előadásában elhangzik Bartók 2. zongoraversenye, valamint felcsendül egy emblematikus Liszt-mű is a Cziffra repertoárból. Közreműködik a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara a világ zenei életének elitjébe tartozó szólamvezetőkkel kiegészülve, Takács-Nagy Gábor vezényletével. Az est folyamán ünnepélyes keretek között mutatják be a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György emlékérmét, amelyet a művész születésének évfordulójára bocsátanak ki.
A Régi Zeneakadémián több hétvégi matiné koncertre kerül sor kiemelkedő művészek részvételével, így október 30-án Aljosa Jurinic, majd november 27-én Marc Laforêt zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője lép színpadra. A későbbiekben ugyanebben a sorozatban fellép még Massimo Mercelli fuvolaművész és Simon Izabella, majd Elosia Cascio lesz a Liszt Múzeum sorozatának vendége.
Megtudtuk, hogy november 5-én a 13. kerületi Cziffra György parkban a száz éve született páratlan zongoravirtuóz tiszteletére szobrot avatnak, amely Meszlényi-Molnár János szobrászművész alkotása. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ november 10-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai, Balogh Ádám és Sárközy Lajos koncertjével, valamint egy egész éves kiállítással is ünnepel.
Szintén november 5-én a Müpában Eötvös Péter Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra című művének ősbemutatójára kerül sor az Orchestre Philharmonique de Radio France előadásában, Mikko Franck vezényletével. Az estek szólistája Balázs János zongoraművész, cimbalmon közreműködik Lukács Miklós. A centenáriumi programok részeként a Müpa Zászlóterében tablókiállítás nyílik Árnyékból a fénybe címmel, amely október 26-tól - november közepéig díjtalanul látogatható.
A folytatásban is számos kiváló zenekar vesz részt az emlékév programjában, köztük a Concerto Budapest, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban folytatódik Bősze Ádám nagysikerű szórakoztató zenetörténeti sorozata Forradalmi etűdök címmel. A Hegyvidék Kulturális Szalonban a korábbi Fondation Cziffra ösztöndíjas festőművész, Kürthy Hanna műveiből nyílik kiállítás december 1-én, ezen kívül a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér is centenáriumi eseménnyel készül.
Október 16-án Bécsben a Cziffra Stiftunggal közös szervezésében elhangzik az Improvisart című, kifejezetten az emlékévre összeállított koncertprogram. November 12-én a Cziffra Stiftung fiatal tehetségei és a Cziffra Fesztivál díjazottjai adnak közös hangversenyt a szomszédos országban: Horti Lilla és Szabó Marcell mellett a koncerten fellép Kristina Miller és Jennifer Gheorghita. Alexandriában a Bibliotheca Alexandrina Orchestrával, Bukarestben a Filarmonica George Enescu zenekarral lép fel Balázs János, majd november 29-én a londoni Covent Gardenben emlékezik meg ünnepi hangversennyel az évfordulóról.
A sajtótájékoztatón közreműködött Horti Lilla operaénekes és Szabó Marcell zongoraművész. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg. Fővédnök: Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Nemzetközi védnök: Gérard Bekerman, a Fondation Cziffra elnöke, Védnökök: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031