Ákombákom tagóvoda és a Minimanó bölcsőde felújított játszóudvarainak átadása - XIII. kerület ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Ákombákom tagóvoda és a Minimanó bölcsőde felújított játszóudvarainak átadása - XIII. kerület ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2021/09/28 06:15

Ákombákom tagóvoda és a Minimanó bölcsőde felújított játszóudvarainak átadása - XIII. kerület ...Dr. Tóth József polgármester felavatta az Ákombákom tagóvoda és a Minimanó bölcsőde teljes körűen felújított játszóudvarait 2021. szeptember 27-én.
Gratulált az óvoda és bölcsőde munkatársainak, a tervezőnek és a kivitelezőnek is. Elmondta, hogy a tíz éves jubileumra, születésnapi ajándékként készült el az óvoda és a bölcsőde új játszóudvara. A gyermekek harmonikus neveléséhez elengedhetetlen a mozgáskultúra fejlesztése, ami az egész személyiség fejlődéséhez jelentősen hozzájárul.
A polgármester elmondta, hogy most már a Budapest, XIII. kerület jövő évi önkormányzati költségvetés készítésének az intenzív fázisában vagyunk. Azt ígérhetem, hogy folytatjuk az óvodák, bölcsődék korszerűsítésének programját, más megszorítások, további pénzelvonás, plusz kiadások nem fogják ezt megakadályozni.
Az Ákombákom Tagóvoda és a Minimanó Bölcsőde, Visegrádi köz 4. közös épületét 2010-ben adta át az önkormányzat. Az épület földszintjén az 56 férőhelyes bölcsőde, emeleti részén a 75 férőhelyes óvoda működik. Jelenleg 68 óvodást és 38 bölcsődést látnak el. Az önkormányzat 2021 nyarán teljes körűen felújította a két intézmény játszóudvarait, összesen 2720 négyzetmétert, korszerű játszóeszközöket helyeztek ki, megoldódott a csapadékvíz elvezetése és automata öntözőrendszer lett kiépítve.
Az udvar modernizálása mellett a 733 négyzetméter alapterületű extenzív zöldtető is megújult, új szigetelést is kapott a villámvédelmi, valamint az esővíz-elvezető rendszer átalakításával együtt. Az óvodai és bölcsődei játszóudvar felújítására 394,7 millió forintot fordított az önkormányzat.
Az Ákombákom Tagóvodában 7 pedagógus és 7, a nevelő-oktató munkát segítő munkatárs foglalkozik a kicsikkel. Az intézmény színes, tágas, világos, modern. A földszinten 60 négyzetméteres, jól felszerelt tornaszobát alakítottak ki. Külön van az épületben a logopédus és fejlesztőpedagógus szobája, az orvosi szoba és a sószoba is. Az Ákombákom Tagóvoda Madárbarát óvoda, Zöld óvoda és Biztonságos óvoda címmel is rendelkezik. Az óvodai nevelésben fontos szempont a környezetért felelős életvitel megalapozása, az anyanyelvi és mozgásfejlesztés, illetve a közösségi nevelés.
A csoportszobákat terasz köti össze, amely a csoportokból is megközelíthető. Az időjáráshoz alkalmazkodva a gyermekek óvodai életük nagy részét az udvaron, szabad levegőn töltik, ezért is volt fontos a játszóudvar korszerűsítése, a különböző mozgásformák lehetőségeinek bővítése. A felújítás során műfüves focipálya, közlekedési park, süllyesztett trambulin, homokozók, valamint olyan játszóelemek is kialakításra kerültek, amelyek a gyermekek fejlődését elősegítik, ilyenek például a kiskertek, a mezítlábas ösvény, magaságyások és a „bogárhotel”. A játszóeszközök eséscsillapító burkolatot kaptak; ezek könnyen fenntarthatók, tisztíthatók, vízáteresztők, esztétikusak. A nyári időszakban csoportonként 1-1 zuhanyzót és párakaput is tudnak használni a gyerekek.
A bölcsődei udvaron szempont volt a több zöldfelület kialakítása, ezért a kerítés mellé növényzetet került, fákat telepítettek, gyógynövényes kertet létesítettek, továbbá komposztálót is helyeztek ki. Az intézmény kérésére kerti tároló is lett itt a játékoknak és kerti szerszámoknak. A korosztálynak megfelelő, korszerű játszóeszközök elhelyezése mellett mindkét bölcsődei egység számára külön pancsolási lehetőséget is kialakítottak, s két külön homokozót építettek árnyékolással. Továbbá a Visegrádi közből egy kerti gazdasági bejáratot is kialakítottak, hogy az intézmény területére gépjárművel is bevihessenek homokot, egyéb eszközöket.
Az önkormányzatnak kiemelt feladata, hogy az intézményhálózatán (bölcsőde, óvoda, sport-, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények), a felújított közterületein (játszóterek, labdapályák, fitnesz-, pihenőparkok) és sokszínű ellátási formákon keresztül a gyermekek, szüleik és nagyszüleik érdekeit szolgálja. A Lendületben 2.0 ciklusprogram feladatként jelölte meg az önkormányzati intézményhálózat tervszerű felújításának folytatását.
Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Erdélyi Nóra, intézményvezető, Daruka Ilona, óvodavezető, a Minimanó Bölcsőde vezetője is.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031