Elte Füvészkert alapításának 250 éves jubileuma, emlékkiállítás - Ázsiai kert ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Elte Füvészkert alapításának 250 éves jubileuma, emlékkiállítás - Ázsiai kert ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2021/09/15 20:15

Elte Füvészkert alapításának 250 éves jubileuma, emlékkiállítás - Ázsiai kert ... 9.A 2021. szeptember 15-én megnyíló Füvészkert 250 emlékkiállítás a kastélyban és a Kert egész területén 2022. május 30-ig lesz látogatható a nagyközönség számára. A kiállítás megnyitóján elültetésre került egy Kacurafa- Cercidiphyllum japonicum Ra. Az emlékfát az ELTE rektora Dr. Borhy László és a Füvészkert igazgatója Dr. Orlóci László ültette el.
A kert 170 éve foglalhatta el a mostani méltó helyét. Egyesek szerint irodaépületének helyén lehetett Mátyás király vadászkastélya, amelyet II. Lajos és később török basák is laktak.
A kerek évfordulót a Kertről szóló könyvvel, emlékkiállítással és emlékfa ültetéssel is ünnepelték.
Most került átadásra az Interaktív fajkereső a Füvészkert Herbáriumában is, melyet Nagy Ágoston mutatott be. A résztvevők kipróbálhatják a Pálmaházban elhelyezett Augmented Reality alkalmazást (MOME Kreatív Technológia Hub), amelyben a Füvészkert Pálmaházában található növényekről a helyszínen megjelenített információk keverednek a látogató által bejárt valós térrel. Különleges élmény volt!
Az ELTE Füvészkertet, hazánk első botanikus kertjét 1771-ben Nagyszombatban alapította az Orvosi Kar Növénytani és Vegytani Tanszékének első professzora és a hozzá tartozó botanikus kert első igazgatója, Winterl Jakab. A kert történelmét sorozatos költözések, felvirágzások és újrakezdések jellemezték: két nagyszombati, egy budai és három pesti helyszín, ahol neves igazgatók – köztük a híres polihisztor, Kitaibel Pál - követték egymást, és hoztak nemzetközi sikereket a kert életében.
A Füvészkert legidősebb fája a közel 250 éves sajmeggy és a 200 év körüli páfrányfenyők. Híres különlegesség az amazonasi óriás-tündérrózsái, ami iránt mindig nagy az érdeklődés, a gyermekek számára megszervezett üléspróbáira mindig sok a jelentkező. Jellemző, hogy e növény Viktória-házban (az üvegházában) először nyíló példányait 1894-ben hercegek és miniszterek feleségei látogatták meg! Több mint 8.000-re tehető a növényfajok és változataik száma, amelyek rendszertani vagy életföldrajzi besorolásuk szerint tekinthetők meg. A főbb gyűjteménycsoportok: arborétum, trópusi és szubtrópusi növények, kaktuszok és egyéb szukkulensek, orchideák, rovaremésztő növények, trópusi vízinövények (tündérrózsák), kontyvirágfélék, citrusok, ausztrál növények, cikászfélék, trópusi páfrányok és begóniák, broméliafélék, hazai és magashegységek növényei, védett és vöröskönyves növények. A kert több évszázados kapcsolatrendszere révén Amerikától Ázsiáig és Ausztráliáig minden kontinensről származóan fel tud vonultatni növényérdekességeket, mint például az amazonasi óriás tündérrózsa vagy az ausztráliai eredetű sárkányfenyő. Több mint 300 nemzetközi vörös listás és ugyanennyi hazánkban is védett növényfaj található meg, melyek közül közel 40 faj megóvására különös figyelmet fordít.
2011-ben a Füvészkert területe az 5,5 hektáros gödi Huzella-kerttel egészült ki. 2017-ben megalakult a FűFa-tankert, melyben az óvodások és kisiskolások kertészeti foglalkozásai és nyári táborai zajlanak. A Füvészkert 1960 óta országosan védett, 2005-ben elnyerte a Magyar Örökség Díjat. 2006-ban a kert és védett épületei (pl. Festetics-kastély, Pálmaház) is Kulturális Örökségvédelem alá kerültek.
A 250 éves évfordulóra „Az ELTE Füvészkert története alapításának 250. évfordulójára” címmel könyv jelent meg. A könyv az ELTE Füvészkert 250 évének történetét ismerteti. Bemutatják a Füvészkert gyűjteményeit: a több mint 8000 fajt és kertészeti változatot számláló élőnövény-gyűjtemény, az 5000 kötetes szakkönyvtár és irattárt, a 12.000 tételes maggyűjteményt és a 30.000 lapos herbáriumot. Megismerhetjük a Füvészkert műemlék épületeit, továbbá oktatási, kutatási, természetvédelmi, zöldnevelési ismeretterjesztési feladatait. Írta: Dr. Isépy István, Papp László, Dr. Priszter Szaniszló. Szerkesztette: Papp László.
A Füvészkert jövőjéről Fónagy Dóra és a Füvészkert igazgatója Dr. Orlóci László beszélt. Részt vett az eseményen dr. Fazekas Sándor, országgyűlési képviselő, korábbi földművelésügyi miniszter, földügyi koordinálásáért felelős kormánybiztos.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031