Tatai Patara 2021 ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Tatai Patara 2021 ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2021/07/19 10:45

Tatai Patara 2021 ... 9.A ZOFI Rendezvényszervező Kft. neves múzeumi szakemberek és történészek támogatásával ismét megrendezi a „Tatai Patara”-t, melynek kapcsán beharangozó sajtótájékoztatót tartottak Tatán a felújított Esterházy-kastélyban. Idén már a 13. fesztivált rendezik meg július 23-25 között.
A sajtótájékoztatón elmondták, a történelmi fesztivál célja, a 16. század hadművészetének és hétköznapjainak megélhető, minden részletében történelmi hűségre törekvő bemutatása a keresztények és oszmán megszállók életmódjának, harcmódjának, a kényszerű együttélés napjainkig kimutatható utóhatásainak megjelenítése. Mindezt interaktív módon a látogatókat nem csupán nézőként, hanem aktív résztvevőként is bevonva.
Az időutazás visszaröpíti a látogatókat 1597-be. A kerettörténet szerint ebben az időben Tata négybástyás vára török kézen van. Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja el magát és kapupeterdával „kopogtat be a várkapun”. A fesztivál erről kapta a nevét – Patara a petárda.
A látogatók belemerülhetnek a 16-17. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatják magukat a korabeli mesterségekben, vagy az akkori ételek készítésében is. A kóstolók után borral, serbettel, vagy forrásvízzel olthatják szomjukat. Török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok is várják az érdeklődőket. Még a szigorúan őrzött hárembe is bepillanthatnak.
Múltidéző kiállítások, korhű ruhák és fegyverek is bemutatásra kerülnek. A kicsikre is gondoltak, őket „Aprajafalvában” kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja.
A haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak. A monumentális csatajelenetekben muskétások, janicsárok azabok, seymenek, és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikáknak megfelelően.
A kontraszt kedvéért pedig a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja legmodernebb haditechnikai eszközeit.
A látogató a szórakoztató programok során, szinte észrevétlenül szerez hiteles tudást a török-kor történetéről.
A rendezvény helyszínei: A hadieseményeket az eredeti török kori helyszíneken, a tatai vár török kori védmű rendszerében, a várárokban mutatják be. Állandó helyszínek a Tatai Vár, a Kastély – tér, a közöttük elterülő tóparti rész, az Esterházy-lovardáig. Valamint a felújított Esterházy-kastély parkját is birtokba veszik.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930