MSZP | Most van a legégetőbb szükség a botrányosan alacsony nyugdíjminimum felemelésére!Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:MSZP | Most van a legégetőbb szükség a botrányosan alacsony nyugdíjminimum felemelésére!
Forrás: MSZP, 2021/01/06 19:00

MSZP | Most van a legégetőbb szükség a botrányosan alacsony nyugdíjminimum felemelésére!Az MSZP konkrét javaslatai nemcsak a nyugdíjasokon, hanem valamennyi nyugdíjminimumhoz kötődő ellátásra jogosult magyar emberen segítenének.
Hiába szegény mindazon emberek nagy része, akik a nyugdíjszámokhoz kapcsolódó ellátást kapnak, a kormány a legkisebb nyugdíjakat is csak 3%-kal emeli, ami vérlázítóan alacsony. Az MSZP javaslatcsomagja ezzel szemben számos emberen segítene – mondta el szerdai online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Népjóléti bizottság elnöke.
„Egy 100.000 forintos nyugdíj 3 ezer forinttal fog emelkedni, a minimálnyugdíj pedig immár több éve – kimondani is szégyen – 28.500 forint” – emelte ki.
Aláhúzta, mindez nemcsak a nyugdíjasok problémája, hiszen számos olyan ellátás van, melynek összegét a minimálnyugdíj alapján határozzák meg. „Ehhez rendelt például a GYES, a GYET, az anyasági támogatás, az aktívkorúaknál a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az egészségkárosodási támogatás, a gyermekfelügyeleti támogatás, a baleseti táppénz és az ápolási díj is” – hívta fel a figyelmet.
Korózs Lajos emlékeztetett, az MSZP már az ősz folyamán igazságosabb javaslatot tett, mint a Fidesz politikája, amely főként a gazdagokat támogatja és azokat, akiknek a legkevésbé van erre szükségük. „Még mindig nem késő, akár utólag visszatérni a svájci indexálásra. Eleve 6,5%-os emelést kellett volna adni, sőt, néhány évig azonos összegű nyugdíjemelésre is sor kerülhetne” – mondta. Kifejtette, ez még a 300.000 forintos nyugdíjak esetében is mindössze párszáz forinttal jelentene kisebb emelést, mindenki más viszont, aki 300.000 forint alatti nyugdíjat kap, tehát a nyugdíjasok túlnyomó többsége, jól járna ezzel.
A szocialista politikus rámutatott, ma Magyarországon már több mint 300.000 nyugdíjas tengődik a megélhetési minimum alatt. Az elmúlt 10 évben háromszorosára nőtt a szegénységben élő nyugdíjasok száma, a nyugdíjasok elsöprő többsége pedig 150.000 forint alatti nyugdíjat kap. Nagy részük nyugdíja nem éri el 105 ezer forint környékén lévő megélhetési minimumot sem, a felső 15% nyugdíja több csak 200.000 forintnál.
„Az 53. heti nyugdíjról is, amely majd februárban kerül kifizetésre, azt mondjuk, hogy mindenkinek azonos összegben kéne folyósítani, mert ez a juttatás költségvetési pénzből megy, nincs köze sem a szolgálati időhöz, sem a járulékfizetés mértékéhez. Mindenkinek 37.500 forint járna egységesen, és ezzel a nyugdíjasok közel 70%-a járna jobban”.
Elmondta, jó néhány írásbeli kérdést nyújtanak be a héten a kormányhoz az ügyben. „Szeretnénk választ kapni tőlük, hiszen borzasztó igazságtalan az a politika, amit folytatnak, másrészt a nyugdíjas társadalom felhatalmazott, hogy megkérdezzük: miért nem emelik a több mint 10 éve változatlan nyugdíjminimumot és miért nem teszik azonos összegűvé az 53. heti ellátást? Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért nem jutott az év végi több százmilliárdos pénzosztásból semmi a kisnyugdíjasoknak és szeretnénk választ kapni arra is, hogy mikor kapják meg végre a kártalanításukat a rokkantnyugdíjasok”.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930