XIV. Ars Sacra Fesztivál - Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány elnöke ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:XIV. Ars Sacra Fesztivál - Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány elnöke ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2020/09/04 17:45

XIV. Ars Sacra Fesztivál - Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány elnöke ... 2.Az Ars Sacra Fesztivál sajtótájékoztatóját a különleges építészeti és művészettörténeti értékekkel, és 2000 éves alapokkal rendelkező Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia altemplomában tartották szeptember 2-án. Az eseményen részt vett az Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma - Dragonits Márta, Kolek Ildikó, Toroczkay Ilona -, a házigazda Osztie Zoltán plébános és P. Puskás Antal a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke is.
A házigazda Osztie Zoltán plébános köszöntője után P. Puskás Antal vette át a szót, akitől megtudtuk, hogy az idén 750 éves a Pálos Rend építészete, ezzel kapcsolódik az Ars Sacra Fesztiválhoz. A XIV. Szakrális Építészeti Konferenciának ebben az évben a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola ad otthont.
Dragonits Márta az Ars Sacra Alapítvány elnöke elmondta, hogy nagy lendülettel fogtak hozzá az Ars Sacra Fesztivál szervezéséhez, mint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kulturális albizottsága, de a járvány itt is közbeszólt. Végül júliusra mégis majdnem olyan programsorozat alakult ki, mint a korábbi években. A sok közös munkát most felajánlják a Jóistennek. Mint mondta, az Ars Sacra Fesztivál lélekemelő, ingyenes programjaival hozzásegít mindnyájunkat, hogy Istenre tekintsünk, és megérezzük a világmindenség mögül felénk sugárzó végtelen szeretetet. Kultúránk ebből nőtt ki, ez ami tartós egységet tud teremteni magunk, és Európa népei között. Bejelentette, hogy az Ars Sacra Fesztivált szeptember 12-20 között tartják meg, ha a Jóisten is úgy akarja! Az Ars Sacra Fesztivált az egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros úr nyitja meg. A világi fővédnök Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki a megnyitó ünnepségen köszöntőt mond.
Toroczkay Ilona azzal kezdte beszédét, hogy a fesztivál nem létezhet Bogányi Gergely zongoraművész nélkül, aki az Anima Musicae Kamarazenekar együtt fognak fellépni a fesztiválon a gazdagréti Szent Angyalok-templomában. Majd sorolta a fellépőket … Megtudtuk, hogy idén mintegy 400 térítésmentes programmal várják az érdeklődőket. A Klukon Edit–Ránki Dezső zongoraművész házaspár és a Fülöp fiuk is koncertet ad a BMC-ben. Lackfi János, Szabó T. Anna az Óbudai Társaskörben lép fel, Snétberger Ferenc gitárművész a Rózsák tere neogótikus Árpád-házi Szent Erzsébet-templomában ad koncertet.
Szeptember 12-én különleges program lesz a Nyitott Templomok Napján - Zsoltárlánc a kereszt körül. Budapest szívében, a Belvárosban, van egy nagy virtuális kereszt, mely légvonalban összeköti négy felekezet egy-egy jelentős templomát. E négy templomban a felekezetek iskoláinak kórusai délután 4 órától – félóránként követve egymást – zsoltárokat énekelnek. A kereszt metszéspontjában, a közös pontban, egy ökumenikus imafélóra köti össze ezt az eseménysort. A Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence népeiért mutat be hang-áhítatot egykori közös otthonunk átrendeződésének századik évfordulóján. A Kárpát-medence tizenhat nyelvén hangzik fel az Úr imája és egy-egy Mária-ének, különleges időpontban, este 11 órakor.
Az egykori Városházán, a Mátyás-templommal szemben, a Bölcs Vár aulájában Újhelyi Kinga zenésztársaival Szent István intelmeibe ágyazott klasszikus magyar verseket ad elő. Horvátországból Eszék városa egész héten át kínál gazdag programokat, a Kiscelli Múzeum épületbejáró sétát és zseblámpás kriptatúrát szervez. Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum igazgatója a Várnegyed és a Víziváros szakrális emlékeit mutatja be vezetett séta keretében. Új helyszín a román stílusú lébényi Szent Jakab-templom, ahol Boráros Imre, Kossuth-díjas felvidéki színművésznek lesz előadóestje, Felvidéki magyarok litániája címmel, a nemzeti összetartozás jegyében. Ez az előadás Kiskőrösön is elhangzik. Lesz Maszkos városnéző séta a zsidónegyedben és online beszélgetés Kósa László református lelkésszel és dr. Kurucz Ákos rabbijelölttel.
Kolek Ildikó az Ars Sacra Filmfesztiválról adott tájékoztatót. Mint megtudtuk, idén 96 alkotás nevezett be. A háromtagú zsűri - Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Lőcsei Gabriella kulturális hírlapíró döntése alapján a filmrajongók 44 alkotással ismerkedhetnek meg a Tabán Art Moziban szeptember 14 - 20 között. A vetítések hétköznap 16:00-20:00, szombat-vasárnap 14:00-20:00 között lesznek. A 2 órás blokkokra nullás jegyek a mozi pénztárában igényelhetők szeptember 3-tól. A vetítéseken találkozhatunk Pilinszky Jánossal (Mispál Attila: Csillaghálóban 2.), Jelenits tanár úrral (Novák Tamás: Lélek és betű), Ganzaugh Miklós festőművésszel (Mohi Sándor: Nekem közöm van a világhoz), Kafiával, a Szomáliából menekült lánnyal nehéz sorsú fiatalokkal, autizmussal, utcazenésszel, ferences növendékkel, fegyház lelkésszel. A szerdát rövid fikciós kisfilmeknek szentelik.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031