Bokrétaünnep Budapest Főváros XIII. kerület, Jász utcában ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Bokrétaünnep Budapest Főváros XIII. kerület, Jász utcában ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2020/08/28 13:15

Bokrétaünnep Budapest Főváros XIII. kerület, Jász utcában ...Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata újabb, 35 lakásos, száz százalékban önkormányzati tulajdonú passzív bérház bokrétaünnepségét tartotta 2020. augusztus 28-án, a Jász utca 72-ben.
Köszöntő beszédet mondott Dr. Tóth József polgármester beszédében hangsúlyozta: az önkormányzat hosszú ideje elkötelezte magát a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett. 2002 óta - Budapesten egyedülálló módon - eddig 11 helyszínen 632 ónkormányzati lakást épített a XIII., Kerületi Önkormányzat, melyre több mint 10 milliárd forintot fordított, és 30 ezer négyzetméternél nagyobb lakásfelületet adott át a bérlőknek. Több mint 1200 családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak az új bérlakásokban.
A bérlakásépítési-program keretében épül fel a Jász utca 72. szám alatt a 35 lakásos bérház is. Az épületen belül 1-1,5-2 és 3 szobás jellemzően 35-40, 50-55 és 65-70 négyzetméter alapterületű összkomfortos lakások lesznek. A minimális alapterület minden esetben meghaladja a 35 négyzetmétert. Az önkormányzat esélyegyenlőségi szempontjai szerint 2 lakást mozgáskorlátozottaknak terveznek. Minden lakáshoz tartozik majd egy parkoló, a 35-ből 2 ugyancsak akadály-mentesített. Az épületnek 1 pinceszintje, 2 felszín feletti, ötemeletes (liftes) lakótömbje lesz.
Az új bérház területe a Jász utca - Fáy utca - Forgách köz - Zsinór utca által határolt tömb közbenső része. A zöldfelületek kialakításánál szempont volt, hogy azok megfelelő kereteket nyújtsanak a lakóközösség közösségé formálódásához, így az udvart parkosítják, a Forgách közben lévő játszótér pedig közvetlenül megközelíthető lesz.
A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében az FK-RASZTER Zrt. nyerte el. A bokréta ünnepségen részt vett a cég vezérigazgatója, Farkas László. Az építés költsége 2,8 milliárd forint. A környéket az értékőrzés és a megújulás jellemzi. A ZACC Építésziroda tervei alapján megvalósuló Jász utca 72. szám alatti bérház a 100 lakásos passzívházzal szemben épül, amely az első magyarországi, teljes egészében önkormányzati finanszírozású passzívház. Hat éve adtak át, a beruházás akkor úttörőnek számított a budapesti, a magyar, sőt kelet-európai lakáspiacon is. Hasonlók hozzá az új bérház műszaki paraméterei, energetikai megoldásai.
Vizer Balázs, a ZACC Építésziroda tervezője szerint a XIII. kerület mindegyik új önkormányzati bérházára igaz: tervezésekor, megvalósításakor fontos az építészeti minőség, az innovatív gondolkodás akár az új szerkezetek, új anyagok használatában. "Egy megfelelő minőségű lakhatás méltó lakáskörülményeket feltételez.
A XIII. kerületi önkormányzati passzív bérlakások messze magasabb igényszinttel készülnek, mint egy átlagos Ingatlan-fejlesztési lakás. A bérlakás kategóriában a legjobbak. Ugyanakkor mivel komoly energetikai rendszerek működnek egy ilyen épületben, a bérlőknek tudniuk kell, mitől igazán passzív a ház, így meg kell tanulniuk a használatát ahhoz, hogy komfortossá tegye a lakhatásukat. Egy korszerű ház korszerűvé formálja a szemléletet is.
A XIII. Kerületi Önkormányzat az új ciklusban is folytatja a 2002 óta országosan egyedülálló bérlakásépítés-programját, és továbbra is érvényesül a lépcsőzetes lakáshoz jutási koncepció, amelynek lényege: egy lakás megépítésével több család lakhatási helyzete is javul.
Több, mint 10 milliárd forintot fordít bérházakra a XIII. kerület, melynek keretében újabb 50 bérlakás építése realizálódik ebben a ciklusban. 2002 óta - országosan egyedülálló módon - eddig 11 helyszínen 632 önkormányzati bérlakást épített a XIII. Kerületi Önkormányzat.
Részt vett a bokréta ünnepségen Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője, alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, a kerület lakosai, a sajtó képviselői ... Moderátor Palatka Lívia, a Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031