A Zongora - Fülei Balázs: Asz-dúr szonátáról - MVM Koncertek a Festetics Palotában ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:A Zongora - Fülei Balázs: Asz-dúr szonátáról - MVM Koncertek a Festetics Palotában ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2020/08/23 19:15

A Zongora - Fülei Balázs: Asz-dúr szonátáról - MVM Koncertek a Festetics Palotában ... 1.A Festetics Palotában 9 nagyszerű zongoraművész szólókoncertje hallható augusztus 21-től 23-ig - Nyári zongoraestek: MVM Koncertek - A Zongora-sorozatban
Augusztus 22. (szombat) 11 óra: Fülei Balázs zongora szólókoncertje - Debussy: Metszetek (Pagodák, Granadai este, Kertek az esőben), Franck: Prelúdium, korál és fúga.
Debussy 1903 nyarán fejezte be a Metszetek - című sorozatát, amelynek három darabja egy-egy földrészt, tájat idéz meg. Az első a Pagodák, az 1889-es párizsi világkiállításon szerzett élmények hatására született: Debussy itt találkozott először a Baliról és Jáváról származó hangszerekkel és hangzásvilággal, és a közép-jávai zenészek előadása mély nyomot hagyott benne. A második a Granadai este. A harmadik - Kertek az esőben.
Beethoven Asz-dór szonáta, op. 110 következett - erről a műről ismerhettük meg Fülei Balázs néhány gondolatát.
Végül César Franck műveivel folytatódott Fülei Balázs szólókoncertje augusztus 22-én „A Zongora a Festetics Palotában” sorozatban.
Fülei Balázs zongoraművész
Első szólóestjét tizenkét évesen adta, majd a konzervatóriumi évek után, zeneakadémistaként a nemzetközi zenei élet áramkörébe is bekapcsolódott: 2005-ben a tarantói Arcangelo Speranza Nemzetközi Zongoraverseny győztese, és további díjakat hoz el Milánóból, Cagliariból, Moszkvából. A The International Holland Music Sessions két ízben is a New Masters On Tour koncertkörút szólistájává választotta.
Szakmai életének meghatározó állomásai a Zeneakadémia Nagyterme, a Művészetek Palotája, a bécsi Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a tokiói Kioi Hall, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, Mumbai legrangosabb koncertterme, az NCPA, valamint a New York-i Carnegie Hall, ahol 2008-ban debütált szólóestjével. A legjelentősebb magyarországi és külföldi szimfonikus zenekarokkal dolgozott együtt, fellépett Európa szinte minden országában, Izraelben, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Kínában, és Vietnamban. Széles kamarazenei repertoárt játszik, rendszeresen fellép állandó formációjával, az Auer Trióval, gyakori partnere a Kodály Vonósnégyes, amelynek tagjaival Indiában is több koncertet adott, 2018 februárjában pedig a világ élvonalába tartozó Camerata Bern szólistája volt a Zeneakadémia Nagytermében.
Repertoárján több mint harminc zongoraverseny szerepel, köztük Beethoven, Brahms, és Bartók összes zongoraversenye. Számos magyar zeneszerzővel áll munkakapcsolatban, ősbemutatók és rádiófelvételek fűződnek a nevéhez. Önálló lemeze 2013-ban Bartók és Grieg műveivel, 2015-ben pedig Beethoven, Brahms, Debussy, és Virágh András Gábor a holdhoz kapcsolódó darabjaival jelent meg.
2012 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2015 óta a Kamarazene Tanszék vezetője. Világszerte tart zongorás és kamarazenei mesterkurzusokat, és nevéhez fűződik a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban minden év júliusában megrendezett, nemzetközi Echo Nyári Akadémia megalapítása.
2010-ben Junior Prima díjjal, 2011-ben Artisjus díjjal, 2012-ben a Solti Foundation díjával tüntették ki. 2015-ben a Charlotte White's Salon de Virtuosi Diamond Career Grand kitüntetettje lett New Yorkban, 2017-ben pedig átvehette a Liszt-díjat.
A koncertsorozat névadó szponzora: MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031