Közigazgatás Napja 2020 - Karácsony Gergely, főpolgármester ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Közigazgatás Napja 2020 - Karácsony Gergely, főpolgármester ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2020/07/01 16:15

Közigazgatás Napja 2020 - Karácsony Gergely, főpolgármester ... 1.Nagy kihívás, hogy a járványra és a nyomában érkező gazdasági válságra nem volt felkészülve a világ, úgy az előre bekészített válaszok sincsenek a tarsolyban. Ragaszkodhatunk a régi normálishoz, ami a soha nem tapasztalt veszélyt ránk hozta, vagy alakíthatunk új normákat. Dönthetünk a bezárkózás és az elszigeteltség mellett, vagy kezelhetjük ezt a válságot az együttműködés, a szolidaritás jegyében. Kezelhetjük totalitárius kontroll bevezetésével, de választhatjuk a polgárok bevonásán alapuló átláthatóságot is. Lehet megint úgy dönteni, hogy csak a hatalmasokat, a nagyokat, a gazdagokat támogatjuk, de használhatják ezt a lehetőséget a szervezett munka, a dolgozók védelmének megerősítésére, kiszolgáltatottságuk csökkentésére is. A gyors növekedést, a profit maximálását is választhatjuk megint, vagy figyelhetünk jobban a környezetünkre, a bolygónk védelmére.
Ahogy a járvány okozta fenyegetettség velünk marad jó ideig, úgy kell tisztában lennünk azzal, hogy a most meghozott döntéseink is hosszú időre határozhatják meg egy ország, egy város életét. Most kell hát észnél lennünk. De úgy kell észnél lennünk, hogy a szívünk is helyén marad.
Ez a vírus nemcsak az ember immunrendszerét támadta meg és késztette védekezésre, de kikezdte a politika és a piacgazdaság korábban gránitszilárdságúnak hitt szabályait is. Tragikus leckékből tanuljuk meg, hogy a társadalmi szolidaritás eddigi intézményei mára elégtelennek bizonyulnak. Ezért az újratervezést néhány fontos dolog kimondásával kezdeni.
Először is, nem a társadalom van a gazdaságért, hanem gazdaságnak kell kiszolgálnia a társadalmi fejlődést. Amikor a válság megoldásáról gondolkodunk, az nem indulhat ki másból, csakis az emberből, az ő munkájának, megélhetésének biztosításából.
Másodszor, a válság után a gazdaság motorját úgy indítsuk újra, hogy tekintettel vagyunk a bolygó ökológiai korlátjaira. Ezért a zöld gazdaságba történő beruházásoknak kell elsőbbséget kapniuk.
Harmadszor a válságkezelésbe be kell vonnunk a nagyvárosokat. Önálló, a nagyvárosokban jelentkező problémák megoldását szolgáló válságkezelő programokra van szükség. A városokat nem sarcolni, hanem a válságkezelésben támogatni kell. Végül: az egészségügyi rendszer fejlesztése és az oktatás modernizálása immár nem lehetősége, hanem kötelessége a kormányoknak.
Bár azt szokták mondani, a válságnak nincs világnézete, de a válságkezelésnek nagyon is lehet. Ez nem indulhat ki másból, nem szólhat másról, csakis az emberről. Csakis az emberből indulhat ki a válságkezelés ott, ahol egész iparágak éltek azokkal a foglalkoztatási lehetőségekkel, amelyek semmiféle védőhálót nem biztosítanak a munkavállalóknak. A gazdasági válság kezelése, önkormányzatok nélkül, pláne ellenükre nem lehet sikeres. Mert az önkormányzatok a bajban ott tudnak segíteni, ahol az állam nem.
A fővárosban a válságkezelésbe bevontuk a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot, a budapesti munkaadók és munkavállalók képviselőit. Megállapodtunk velük olyan képzési programokban, amelyek az állásukat elveszítő budapestieket segíti vissza a munkaerő piacra. Megállapodtunk, hogy az egészségügy, az idős ellátás számára képzünk szakdolgozókat, a digitális tudás megszerzését segítjük. Megállapodtunk, hogy a már működő Fővárosi Álláskeresési Iroda kibővítésével növeljük a lehetőségét annak, hogy aki szükséget szenved, nagyobb eséllyel kapjon segítséget. Közös akarattal segítünk a bajba jutott mikro- és kisvállalkozásoknak, a Fővárosi Önkormányzattal, annak cégeivel, vagy intézményivel szerződésben álló vállalkozások számára kedvezményeket nyújtunk. Reagálunk arra is, hogy a városban sok gyermeket nevelő családnak okoz most gondot, hogy a nyári szünetben nincs, vagy nem maradt elegendő szabadságuk. Ezért 10 ezer forint támogatást adunk 10 ezer 14 év alatti budapesti gyerek nyári napközis táboroztatásához.
Köszönet a szakszervezeteknek és a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja kapcsán, az MKKSZ-nek, hogy 1996-ban 24 évvel ezelőtt kezdeményezték és mai ünnepi alkalmat is megszervezték. Három éve már nem munkaszüneti nap a teljes államigazgatásban, de fontosnak tartom, hogy a jelenlegi városvezetés és az előző sem szakított a hagyománnyal. Nálunk ez a nap ünnepnek számít. Tudom, az Önök számára akkor lenne igazán az, ha a sok köszönet és hála mellé végre a méltó anyagi megbecsülés is társulna. Van még ebben dolgunk. Tesszük is, ahogy erőnkből telik. De a köszönet, higgyék el, most is szívből jön!
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930