Azonnali Fizetési rendszer bevezetése - Varga Lóránt, MNB … 15.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Azonnali Fizetési rendszer bevezetése - Varga Lóránt, MNB … 15.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2020/02/26 09:15

Azonnali Fizetési rendszer bevezetése - Varga Lóránt, MNB … 15.A Magyar Nemzeti Bank vezető munkatársai 2020. február 25-én sajtótájékoztató keretében mutatták be a március 2-tól induló „Azonnali Fizetési rendszert” A tájékoztatót tartották Bartha Lajos ügyvezető igazgató, Varga Lóránt főosztályvezető és Takács Kristóf.
A bankközi átutalások jelenleg csak munkanapokon, 7 és 17 óra között, átlagosan 1-2 óra alatt teljesülnek.
Március 2-tól viszont a Magyar Nemzeti Bank elindítja az Azonnali Fizetést amellyel a 10 millió forint alatti elektronikus úton indított egyedi belföldi forintátutalások az év minden napján, 0-24 óráig, 5 másodperc alatt teljesülnek. Az Azonnali Fizetés újdonsága, hogy elfelejthetjük a bonyolult számlaszámokat is: ezentúl számlaszám helyett akár egy előre regisztrált e-mail címet, vagy telefonszámot is megadhatunk azonosítóként. Az azonnali fizetés maga a „készpénz nélküli készpénz”, hiszen kényelmes és versenyképes alternatívája a készpénzes fizetésnek. Azonnali Fizetéssel az év minden napján, így hétvégén és munkaszüneti napokon is, a nap 24 órájában lehet fizetési megbízásokat indítani és fogadni.
Azonnali Fizetéssel 5 másodperc alatt jut el a fizetési művelet összege a kedvezményezett számlájára, és ott azonnal felhasználhatóvá válik. A hagyományos bankszámlaszám mellett a kedvezményezett mobiltelefonszámának, e-mail-címének, adószámának vagy adóazonosító jelének megadásával is lehet utalni. Ezek a másodlagos azonosítók, amelyeket a számlavezető banknál lehet regisztrálni.
A sikeres tranzakciókról az átutalást kezdeményező a számlatörténetből vagy a számlavezető banktól kapott értesítésből tájékozódhat, a sikertelen fizetésekről pedig minden esetben érkezik negatív visszajelzés.
Azonnali Fizetési rendszerben egymással versenyeznek a nyílt, átlátható és átjárható piaci megoldások és szolgáltatások, így a fogyasztók számára könnyedén összehasonlítóvá válnak.
A magyarországi bankok számára az MNB rendeletben tette kötelezővé az Azonnali Fizetés elindítását, így március 2-ától minden pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó szereplőnél automatikusan elérhetővé válik az új, gyorsabb és kényelmesebb rendszer.
Amennyiben egy megbízás megfelel az azonnali fizetés feltételeinek (azaz elektronikusan indított, belföldi 10 millió forint alatti egyedi forintátutalás), akkor külön kérés vagy jelölés nélkül, automatikusan Azonnali Fizetésként indul és pár másodperc alatt megérkezik. Az Azonnali Fizetésért felárat nem számolhatnak fel a pénzintézetek, az eddigi utalások helyébe lép az új, gyorsabb fizetési rendszer. Az Azonnali Fizetés csak elektronikus csatornán, forint fizetési számláról forintban, eseti jelleggel, legfeljebb 10 millió forint összegig indítható és jelenleg csak belföldi átutalások esetében használható.
Technikai oldalról újdonság, hogy a kedvezményezetten kívül a tranzakciót indító is értesítést kap, ha megtörtént a jóváírás. Ezen kívül minden banknak nyújtania kell az ügyfeleknek úgynevezett másodlagos azonosítókat, ami többek között lehet a telefonszám, e-mail cím és az adóazonosító, vállalatnál pedig adószám.
Egy e-mail cím megadásával is lehet pénzt küldeni. Ezt a GIRO párosítja össze a bankszámla számmal, ahova az utalás történik. A másodlagos azonosítót a netbankon keresztül kell regisztrálni, automatikusan nem kerül bevezetésre másodlagos azonosítóként egy banknak megadott telefonszám. Évente egyszer kapnak majd az ügyfelek felhívást, hogy regisztráltak egy másodlagos azonosítót, és hogy kívánják-e tovább használni. Egy azonosítót csak egy számlaszámhoz lehet rendelni.
Fizetési kérelmet is lehet majd küldeni, mellyel a kedvezményezett jelzi a fizető fél felé, hogy pénzösszeget vár tőle. A közműszolgáltatók is el tudják küldeni az ügyfélnek a fizetési kérelmet, ha elmaradásuk van, viszont ennek teljesítéséről az ügyfél dönt. QR-kód beolvasásával is lehet majd utalást indítani. Az azonnali fizetési rendszer használatához nem kell terminál, ami segítheti a mikro kereskedőket a készpénzmentesítésben. A kereskedő kinyomtat egy QR-kódot egy A4-es lapra és ezt beolvasva tudunk fizetni.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930