Megújul a cirkuszművészeti képzés - Kovács Gábor Dénes - folytatás … 6.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Megújul a cirkuszművészeti képzés - Kovács Gábor Dénes - folytatás … 6.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2020/02/25 08:15

Megújul a cirkuszművészeti képzés - Kovács Gábor Dénes - folytatás … 6.A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Művésztelepén, 2020. február 24-én, a Hippodromban, sajtótájékoztatót tartottak a megújuló cirkuszművészeti képzésről. Két tehetséges fiatal artistanő bemutatóját is megnézhettük.
A sajtótájékoztató résztvevői: Fekete Péter – kultúráért felelős államtitkár - EMMI, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, dr. Borsós Beáta – ügyvezető igazgató (NCK), Kovács Gábor Dénes – képzési igazgató (NCK), Zsoldos Péter - elnök (KSI SE), Madaras Ádám – többszörös világ- és Euróbajnok, szakági utánpótlás vezető (KSI SE), Dr. Kovács László – oktatási rektorhelyettes (Kodolányi János Egyetem)
Bemutatták hol tart a pekingi campuson a speciális feltételrendszerben tanuló magyar artistaosztály növendékeinek kiválasztása, milyen körülmények között zajlik majd a képzés …
A Fekete Péter, államtitkár által vezetett, egyéves tárgyalássorozat eredményeként tizennégy 13-15 éves magyar fiatal - hét lány és hét fiú -, két 18 év feletti, már artistamúlttal rendelkező növendék, valamint két, közismereti tárgyakat tanító kísérőtanár utazhat Pekingbe. A tanulmányi idő 1+2 év lesz, ez azt jelenti, hogy az első - kétszer négy hónapos - tanév végén értékelik a programot és amennyiben a fiatalok kielégítően fejlődnek, az osztály további két évig folytathatja pekingi tanulmányait. A képzés lényege, hogy az oktatók nemcsak a fizikai felkészítésre fordítanak figyelmet, hanem a módszertani és mentális fejlesztésre is. Az iskola nemzetközi közegében a diákok számos olyan szakmai és baráti kapcsolatot alakíthatnak ki, amelyek meghatározóak lehetnek későbbi pályafutásuk során. A pekingi osztályba háromlépcsős kiválasztási folyamat után kerülhetnek be a jelentkezők, akik nyáron angol nyelvi és mentális felkészítésen vesznek majd részt. A Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában harminc modern edzőterem, multimédiás tanterem, ebédlő, kollégium, 24 órás orvosi szolgálat, 66 ezer négyzetméteres campus található.
Kovács Gábor Dénes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ képzési igazgatója a kínai ösztöndíjról elmondta: szeptember 1-től a magyar artistaosztály megkezdi tanulmányait a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola kihelyezett osztályaként. Ez a nemzetközi intézmény alapítása óta, azaz több mint két évtizede kínai növendékei mellett külföldről is befogad hallgatókat, ezzel egyfajta hidat képezve a modern Kína és a nyugati világ között. A kínai artistaművészet szinte egyeduralkodó a világon, ebben meghatározó szerepe van az oktatási rendszerüknek. A tanév díja ötmillió forint, amely kilencven százalékban állami finanszírozású, tíz százalékban önköltséges (500.000 Ft). Amennyiben az önköltséges rész a jelentkezők részéről nem megoldható, törekedni fognak arra, hogy szponzorok segítségével biztosítsák a kiválasztott gyermekek részvételét.
A kiválasztási folyamat február 18-án kezdődött az addig jelentkező 30 diákkal a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Művésztelepén. Az első közös munka során klipet forgattak a jelentkezőkkel. A képzés iránt érdeklődő diákoknak március 16-ig van lehetőségük beadni a jelentkezésüket.
Zsoldos Péter - elnök (KSI SE) és Madaras Ádám - többszörös világ- és Euróbajnok, szakági utánpótlás vezető (KSI SE) elmondták, hogy intézményi együttműködés jön létre a sport utánpótlás és artistaképzés között.
Stratégiai jelentőségű együttműködési megállapodást köt a Nemzeti Artista-Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesülettel. A cél az, hogy a közösen kialakított cirkuszművészeti program keretében összekapcsolják a sport- és a cirkuszművészeti utánpótlást. A két Intézmény együttműködési megállapodásának alapja a szakmai, módszertani tapasztalatcserén alapuló, harmonizált pedagógiai szemlélet érvényesítése, a sportoló gyermekek és fiatalkorúak megismertetése a cirkuszművészet értékeivel, alkotási módszertanával és technikájával. A program során lehetőséget teremtenek mesterkurzusok, bemutató órák, beavató előadások, közös fejlesztő programok megvalósítására, oktatók és edzők módszertani tapasztalatcseréjére, az intézmények fejlesztési programjainak harmonizálására, azok
átjárhatóvá tételére.
Bevezetésre kerül az E-Learning oktatás a cirkuszművészeti képzésben. Együttműködési megállapodást köt a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. képzési igazgatása a Kodolányi János Egyetem vezetésével. Közösen alakítják ki a cirkuszi társulatokkal, produkciókkal utazó gyermekek, valamint a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában tanuló magyar diákok online tanulásának lehetőségét.
A sajtótájékoztatót követően - ünnepélyes keretek között - átvették „diplomájukat” a Baross Imre Artistaképző Intézet végzős, artista művészei.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031