Mitem 2020 - Bessenyei Gedő István, igazgató - Harag György Társulat ... 14.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Mitem 2020 - Bessenyei Gedő István, igazgató - Harag György Társulat ... 14.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2020/01/20 18:45

Mitem 2020 - Bessenyei Gedő István, igazgató - Harag György Társulat ... 14.A VII. MITEM sajtótájékoztatóját január 20-án tartották a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében. Az esemény házigazdája Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója volt.
Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója, a MITEM 2020. január 20-i sajtótájékoztatójának díszvendége köszöntőjében bejelentette, hogy Magyarország elnyerte a 2023-as Színházi Olimpia rendezési jogát. Így a tizedik MITEM lesz a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia.
A sajtótájékoztatón részt vett Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója, Kulcsár Edit dramaturg, a MITEM főszervezője és Kozma András dramaturg.
A díszvendég Theodoros Terzopoulos, a Színházi Olimpia alapító-igazgatója. Az eseményen fellépett a Nemzeti Színház színészzenekara, a NESZ, valamint Udvaros Dorottya és Szűcs Nelli színművészek.
Hetedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Színház a MITEM-et, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót. 2014 óta Oslótól Berlinen át Tuniszig, Avignontól Moszkván át Tbilisziig nagyszerű előadások érkeztek Budapestre, és olyan híres társulatok, mint a Berliner Ensemble, a milánói Teatro Piccolo vagy a moszkvai Művész Színház. Hetedik éve rendez Magyarország olyan fesztivált, amelyet ma már együtt emlegetnek a környező országok olyan rendezvényeivel, mint a belgradi BITEF, a kolozsvári Interferenciák, a toruni Kontakt, vagy a pilseni és a nyitrai fesztivál.
A VII. Madách Nemzetközi Színházi találkozót 2020. április 8. – május 17. között rendezik. A Nemzeti Színház meghívását 15 ország 19 produkciója fogadta el. Megtudtuk, hogy április 8-án a világhírű amerikai rendező, Robert Wilson Oidipusz rendezésével veszi kezdetét a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó.
A hetedik MITEM-en korunk színházi forradalmáraival is megismerkedhet a magyar közönség.
A világhírű amerikai rendező, Robert Wilson, az idő és fény poétája, Oedipus király történetét fogalmazta újra egy nemzetközi társulattal, és érkezik hozzánk a Pompei és Epidaurosz antik színházai, Nápoly, Vincenza és Szentpétervár patinás színpadai után. Németországból a keleti tartományok teátrumai közül az egyik legfontosabb és legsikeresebb a Staatsschauspiel Dresden, amelynek 2019-ben két előadása is szerepelt a legjelentősebb német színházi seregszemle, a Theatertreffen legjobb tíz előadása között. Ezek egyikének rendezője Sebastian Hartmann, aki szabad asszociációkra, merész víziókra épülő Bűn és bűnhődés című előadását hozza a MITEM-re.
Bűbájos varázslatnak nevezték Európa-szerte az újságírók a Bells & Spells című előadást, amit Victoria Thierrée Chaplin rendező a cirkusz, színház, tánc, kabaré eszközeiből szőtt lánya, Aurélia Thierrée színésznő számára. Az ő világukban minden lehetséges, semmi sem logikus, viszont tele van humorral, könnyedséggel és szeretettel. A hetedik MITEM-en is kinyílik a világ, és többek között német, olasz, görög, lengyel, algériai, francia előadások láthatók.
A MITEM programjában szerepel két határon túli magyar előadás és négy produkció a Nemzeti Színház repertoárjából. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata 2019 őszén mutatta be Szőcs Géza Raszputyin című drámáját. Az előadás rendezője, Sardar Tagirovsky szerint ez a fiktív történet „a szenvedélyes túlélés utolsó mentsvára az emberiség apokaliptikus erdejében”. Magyarkanizsáról, a Regionális Kreatív Műhely patronálásával létrehozott Éjidő című előadás érkezik, Mezei Kinga rendezésében. A különböző művészeti ágak egységéből alkotott produkció Pilinszky lírájából merítkezik, a teremtett világ gyönyörűségének és pusztulásának harcáról kíván szólni a költészet nyelvén.
Ebben az évben is a MITEM partnere a Fővárosi Nagycirkusz és helyszínt biztosít egy különleges előadássorozatnak. A cirkusz és színház elemeit ötvöző vietnámi előadás, az AO Show, a bambuszcirkusz, az akrobatamutatványok, a kortárstánc és a színházi kifejezőeszközökkel mutatja be a vietnámi élet vonzó szépségeit és kulturális gazdagságát, szemben a nemzet gyorsuló urbanizációjával.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031