Fogyatékosságügyi Világnap - Karácsony Gergely köszöntője ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Fogyatékosságügyi Világnap - Karácsony Gergely köszöntője ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/12/03 14:15

Fogyatékosságügyi Világnap - Karácsony Gergely köszöntője ... 1.Karácsony Gergely főpolgármester, több kerületi polgármesterrel közösen a Fogyatékosságügyi Világnap alkalmából a „Lépjünk, hogy léphessenek” civil szervezettel együttműködési megállapodást, illetve szándéknyilatkozatot írt alá.
Karácsony Gergely főpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy Budapestnek a szolidaritás városává kell válnia, ezért a főváros mindent megtesz, hogy a fogyatékossággal élők és az idős rokonaikat ápoló emberek ne érezzék azt, egyedül maradnak a problémáikkal. Budapestnek olyan várossá kell válnia, amelynek van szíve. Budapest olyan város lesz, amely lépéseket tesz azért, hogy mindenki hozzáférhessen, például a közösségi közlekedéshez és mindenki eljuthasson azokba a közintézményekbe, ahol dolgait intéznie kell.
Budapest olyan város lesz, ahol a fogyatékossággal élő embereknek és azoknak, akik az idős rokonaikat ápolják, nem kell azt érezniük, hogy egyedül maradnak a problémáikkal. A főváros mindig bevonja majd az érintetteket a róluk szóló döntések hozásába. A szándéknyilatkozathoz tizennégy, az érintetteket képviselő civil szervezet csatlakozott. A vállalás a főváros egészére vonatkozik, azokat a kerületekkel közösen tudják teljesíteni.
A város vezetésére vonatkozó tíz pont egyike az, hogy Budapest fellép az egyenlőtlenségek mérséklése és az egyenlő bánásmód érdekében. Amikor a fogyatékos emberek problémáiról beszélünk, akkor érdemes felhívni arra a fogyatékosságunkra a figyelmet, amely a többségi társadalomra is vonatkozik. Talán éppen az önzés és a szolidaritás hiánya az a közös fogyatékosságunk, amely megnehezíti azt, hogy ez a város mindannyiunk közös otthona legyen.
Fontos, hogy felerősítsük a hangját azoknak, akikét sokszor nehezebben hallják meg az emberek. Én ezt tekintem az egyik legfontosabb dolgomnak főpolgármesterként: hogy ne csak azok hangja jusson el ide, a Városházára, akik nagy a lobbi erejük, komoly a hatalmuk és a befolyásuk, hanem azoké is, akik halkabbak és csendesebbek. Azért azok, mert a mindennapok erőfeszítései halkítják el őket.
Külön örülök annak, hogy ilyen sok kerület vezetője is csatlakozott a civilek kezdeményezéséhez. Mint oly sok területen, a fogyatékossággal élő emberek helyzetének javításán is akkor fogunk tudni érdemben változtatni, ha ezért mindannyian lépéseket teszünk. A mai nap bizakodásra adhat okot ebben a tekintetben is.
Csordás Anett, az egyesület elnöke, a tizennégy csatlakozott szervezet képviseletében elmondta, hogy tizenhat kerület már aláírta a szándéknyilatkozatot, további öt már tárgyal arról. Bízunk abban, hogy elindul egy együttműködés, és, hogy egy év múlva valós, látható változásokról számolhatunk be.
1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti.
Hozzászólt a Fogyatékosságügyi Világnapon a VIII. kerület képviseletében Szili-Darók Ildikó és a XII. kerület részéről dr. Varga-Kovács Emese, a népjóléti iroda vezetője, bemutatva törekvéseiket, eredményeiket.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031