Budapesti Tavaszi Fesztivál - Vitézy Zsófia ... 6.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Budapesti Tavaszi Fesztivál - Vitézy Zsófia ... 6.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/11/06 18:45

Budapesti Tavaszi Fesztivál - Vitézy Zsófia ... 6.Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke elmondta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál kezdte el évtizedekkel ezelőtt a magyar kultúra egyesítését a vasfüggönyön túl élő nagy magyar művészek hazahívásával. A BTF feladata ma is hasonló: a külföldi sztárok Budapestre invitálása mellett a magyar kultúra egységes bemutatása. A nemzetközi művészeti fesztiválok sorában a Budapesti Tavaszi Fesztivál európai jelentőségű kulturális márkaként olyan fesztiválokhoz és városokhoz csatlakozik, mint Avignon, Aix-en-Provence, Montpellier, Edinburgh. A térségben a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek.
Az elmúlt negyven év lenyűgöző sikertörténet, amelyre nagyon büszkék lehetünk. A budapesti kulturális helyek és a város széles körű összefogása, szép közös munkája a fesztivál. A hazai és nemzetközi együttműködéseknek, a hosszú távon előre tekintő közös gondolkodásnak köszönhetően évről évre olyan egyedi produkciók születnek, amelyek csak a Budapesti Tavaszi Fesztivál révén valósulhatnak meg. Ezért is különleges, amit a budapestiek és az ide látogatók számára nyújtunk.
Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja hangsúlyozta, hogy fontos szempont volt számunkra, hogy minél szélesebbre nyissuk a kaput, ott vagyunk a jelentősebb budapesti kőszínházak mellett a független, alternatív teátrumokban is. A főváros legnagyobb koncerttermein és előadó-művészeti központjain kívül kisebb kamaraterekben, a különböző kerületek kulturális intézményeiben, közösségi házakban, múzeumokban, galériákban is jelen vannak a programjaink, művészeink. Ma már bátran és büszkén kimondható, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál Európa egyik legjelentősebb tavaszi eseménysorozatává vált.
Liszt Ferencet 24 órás, 40 zongoristát felvonultató maratonnal ünnepli a fesztivál, míg Beethoven születésének 250. évfordulójáról többek között a dél-koreai Ji zongoraműsorával, a Sárik Péter Trió koncertjével, valamint Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyével emlékeznek meg. A BTF egyik különleges helyszíne lesz a Rákóczi téri vásárcsarnok, ahol Astor Piazzolla María de Buenos Aires című tangóoperájából Máriák városa címmel lesz látható egy rendhagyó előadás, a főszerepben Miklósa Erikával.
Megtudtuk, hogy Liszt Ferenc alakja és művészete minden évben kulcsfontosságú szerepet tölt be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Ez 2020-ban sem lesz másként, ráadásul ez alkalommal egy igazi zenei csemege szerepel a programban. A Staatskapelle Weimarnak köszönhetően 2018-ban Liszt-világpremierre kerülhetett sor, ekkor mutatták be ugyanis a Sardanapalo című operatöredéket. A weimari ősbemutatón vezénylő Kirilo Karabic szerint a zene nagyszerű és elbűvölő, a darab új fejezetet nyit a 19. századi zenetörténetben.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál a jubileumok jegyében telik: a 40 mellett egy másik szám is fontos szerepet kap, hiszen 2020-ban ünnepeljük a zeneszerző-óriás Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját, így a klasszikus zene egyik legnagyobb alakjának műveiben több koncert alkalmával is gyönyörködhetünk. A dél-koreai zongorazseni, Ji legutóbb a Goldberg-variációkkal nyűgözte le a budapesti közönséget, most kivételes Beethoven-műsorral tér vissza a Zeneakadémia színpadára. A Vigadóban az Accord Quartet szólaltatja meg a komponistalegenda műveit, Kállai Ernő és Balázs János Beethoven hegedű-zongora szonátáiból válogat, Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös koncertjén többek között a Sors-szimfónia is felcsendül majd, a Sárik Péter Trió pedig jazzel fűszerezi a halhatatlan dallamokat.
A 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a főváros legjelentősebb kulturális intézményei, játszóhelyei fognak össze, sőt 2020-ban különleges helyszínek is megjelennek majd a programban. Astor Piazzolla María de Buenos Aires című tangóoperájából Máriák városa címmel készül rendhagyó előadás, melynek a Rákóczi téri vásárcsarnok ad majd otthont, a főszerepben a fesztiválhoz ezer szállal kötődő világhírű operaénekesnőt, Miklósa Erikát csodálhatja a közönség. Formabontó koncertre készül a Makám együttes, visszatér a népi hagyományokat felkaroló Pont Fesztivál, és hamisítatlan tavaszi fesziválhangulat tölti be a fővárost: többek között újra megnyílik Budapest szívében az Akvárium Tavasz Terasz, ahol számtalan könnyűzenei koncert és gyerekprogram várja majd a kisebbeket és nagyobbakat.
Részt vett a sajtótájékoztatón Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon igazgatója, aki 1989-től 15 évig volt a Budapesti Fesztiválközpont vezetője és Vitézy Zsófia, a Brüsszeli Magyar Intézet vezetője - három évig volt a BTF ügyvezető igazgatója.
A jegyértékesítés a fesztivál folyamatosan bővülő programjaira 2019. november 6-án megkezdődött.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031