14. Múzeumok Őszi Fesztiválja - Veszprémi püspökökről - Udvarhelyi Erzsébet ... 17.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:14. Múzeumok Őszi Fesztiválja - Veszprémi püspökökről - Udvarhelyi Erzsébet ... 17.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/10/10 22:45

14. Múzeumok Őszi Fesztiválja - Veszprémi püspökökről - Udvarhelyi Erzsébet ... 17.A 2019. szeptember 23-án indult és november 10-ig tartó 14. Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség tanulmányutat szervezett Székesfehérvárra és Veszprémbe kulturális és turisztikai újságírók részére.
Érseki Palota az Esterházyak építésze, Fellner Jakab tervei alapján és a mecénás Koller Ignác püspök megrendelésére 1765-1776 között épült, a magyar barokk építészet egyik remekműve. A Palota a mindenkori veszprémi püspök, jelenleg Udvardy György érsek lakóhelye. Itt található a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény. A páratlan szépségű palotát egy éve újították fel. Megnéztük a Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada című kiállítást, a Kiegyezés és koronázás 1867 – Megújított enteriőr kiállítást is - melyet Udvarhelyi Erzsébet igazgató mutatott be.
Négy kiemelkedő itáliai központ: Róma, a Nápolyi Királyság, Bologna és a Velencei Köztársaság festészete köré csoportosítva tekinthetjük meg a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállítását. A gyűjtemény 17‒18. századi itáliai barokk grafikai és festészeti anyagát. Emellett válogatás látható a budapesti Szépművészeti Múzeum, az egri Dobó István Vármúzeum, az esztergomi Keresztény Múzeum és a Budavári Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteménye, valamint a Budapesti Történeti Múzeum gazdag itáliai barokk festészeti gyűjteményéből. Az esztergomi Keresztény Múzeum gyűjteményéből Antiveduto Gramatica és Paolo Fignolio alkotásait láthatjuk, a Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtárának gyűjteményéből Andrea Pozzónak a budavári jezsuita templom számára készített oltárképében gyönyörködhetünk. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből a bolognai Guido Reni és Bertuzzi, valamint a velencei Carpioni alkotásai láthatók. A Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteményéből egy kőre festett olajfestmény, egy Angyali üdvözlet témájú ábrázolás gazdagítja a kiállítás velencei tematikai egységét, valamint római caravaggista alkotók remekműveit is megtekinthetjük.
Veszprémben, az „Év tájháza” elismerésben részesült Bakonyi házban a házi tésztakészítés fortélyaival ismerkedtünk meg, majd a Laczkó Dezső Múzeum Pincétől a padlásig tematika alá tartozó Fenn az égben, lenn a mélyben, Veszprémben! címet viselő programja során, felfedezhettük a veszprémi vár legmélyebb pontját, a Várbörtön mínusz harmadik szintjét, ahol Mindszenty József is raboskodott, a 37. cellában. Megtudtuk, hogy Mindszenty Józsefet 1944. március 15-én szentelték fel veszprémi püspöknek, és a nyilasok 1944. november 27-én tartóztatták le, mert nem engedélyezte, hogy a püspöki palotába katonaságot, menekülteket elszállásoljanak.
Fellépcsőztünk a Tűztorony panoráma teraszára, onnan megcsodáltuk az elénk táruló veszprémi panorámát. Az egész napos programot sajtótájékoztató zárta, ahol a két házigazda, Péterváry-Szanyi Brigitta a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója és Udvarhelyi Erzsébet a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója mutatta be idei programkínálatukat, kapcsolódásukat a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, megismerhettük a már lezajlott sikeres fesztiválprogramokat is.
A rendezvény főszervezője képviseletében Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ mb. igazgatója a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, illetve 2019-ben kialakított koncepciójáról és „A világ csodái – Felfedezések kora” jelmondat jelentőségéről beszélt. Ismertette, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat elkövetkező 4 héten is, 150 muzeális intézményben, közel 60 településen, 10 tematika köré csoportosulva nagyjából 1500 eseménnyel várja november 10-ig az érdeklődőket.
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) képviseletében Dr. Fazekas Márta PhD vezető szakértő felhívta a figyelmet a kulturális turizmus és a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódási pontjaira, és egymást erősítő stratégiájára. Az Ügynökség hosszabb távú célja természetesen adott országrész vagy egy város revitalizációja, a nemzeti identitás erősítése, melyhez a művészetek és az építészet összekapcsolása és bemutatása kézzelfogható eszközként nyújtanak segítséget. Egy ilyen nagyszabású kulturális fesztivál minden programjával alkalmas arra, hogy ezt a nemes célt szolgálja és arra biztasson mindenkit, hogy útra keljen az ország bármely városába, benézzen egy-egy múzeumba, felkutasson valami rejtett kincset és így számára is bizonyossággá váljon ügynökségünk jelmondata: Magyarország a csodák forrása!
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031