14. Múzeumok Őszi Fesztiválja - Veszprém - Dr. Fazekas Márta PhD - MTÜ ... 25.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:14. Múzeumok Őszi Fesztiválja - Veszprém - Dr. Fazekas Márta PhD - MTÜ ... 25.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/10/10 09:45

14. Múzeumok Őszi Fesztiválja - Veszprém - Dr. Fazekas Márta PhD - MTÜ ... 25.A 2019. szeptember 23-án indult és november 10-ig tartó 14. Múzeumok Őszi Fesztiválja félidejéhez érkezve a rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség tanulmányutat szervezett Székesfehérvárra és Veszprémbe kulturális és turisztikai újságírók részére.
Veszprémben, a Hősök Kapuja Látogatóközpontban, 2019. október 9-én, a tanulmányút részeként a szervezők sajtótájékoztatót tartottak és bemutatták mindazt amiben a múzeumkedvelő, látogató érdeklődőknek része lehet Székesfehérváron és Veszprémben.
„A világ csodái - Felfedezések kora”, azaz a Fesztivál idei koncepciójába nyerhettünk betekintést, így
Székesfehérvár Oskola utcájába érkezve a Hetedhét Jatékmúzeumban Pokrovenszki Krisztián a Szent István Király Múzeum igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettes és Székesfehérvár város képviseletében F.Szegő Krisztina Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelent újságírókat.
A délelőtt folyamán a Múzeumpedagógiai Nívódíjas Szent István Király Múzeum bemutatta az „Év kiállítása” díjat elnyert „Vonalba zárt történetek” című, Réber László grafikusművészt bemutató állandó tárlatát Gärtner Petra, a kiállítás kurátora tárlatvezetéssel nézhettük meg.
A délután során Veszprémben, az „Év tájháza” elismerésben részesült Bakonyi házban a házi tésztakészítés fortélyaival ismerkedtünk meg, majd a Laczkó Dezső Múzeum Pincétől a padlásig tematika alá tartozó Fenn az égben, lenn a mélyben, Veszprémben! címet viselő programja során, felfedezhettük a veszprémi vár legmélyebb pontját, a Várbörtön mínusz harmadik szintjét, ahol Mindszenty József is raboskodott, a 37. cellában. Megtudtuk, hogy Mindszenty Józsefet 1944. március 15-én szentelték fel veszprémi püspöknek, és a nyilasok 1944. november 27-én tartóztatták le, mert nem engedélyezte, hogy a püspöki palotába katonaságot, menekülteket elszállásoljanak.
Majd fellépcsőztünk a Tűztorony panoráma teraszára, onnan megcsodáltuk az elénk táruló veszprémi panorámát. Ezután a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményt ismerhettük meg. A páratlan szépségű palotát egy éve újították fel. Itt látható a Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada kiállítás, és Kiegyezés és koronázás 1867 – Megújított eneriőr kiállítás is.
Az egész napos programot sajtótájékoztató zárta, ahol a két házigazda, Péterváry-Szanyi Brigitta a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója és Udvarhelyi Erzsébet a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója mutatta be idei programkínálatukat, kapcsolódásukat a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, megismerhettük a már lezajlott sikeres fesztiválprogramokat is.
A rendezvény főszervezője képviseletében Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ mb. igazgatója a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, illetve 2019-ben kialakított koncepciójáról és „A világ csodái – Felfedezések kora” jelmondat jelentőségéről beszélt. Ismertette, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat elkövetkező 4 héten is, 150 muzeális intézményben, közel 60 településen, 10 tematika köré csoportosulva nagyjából 1500 eseménnyel várja november 10-ig az érdeklődőket.
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) képviseletében Dr. Fazekas Márta PhD vezető szakértő felhívta a figyelmet a kulturális turizmus és a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódási pontjaira, és egymást erősítő stratégiájára. Az Ügynökség hosszabb távú célja természetesen adott országrész vagy egy város revitalizációja, a nemzeti identitás erősítése, melyhez a művészetek és az építészet összekapcsolása és bemutatása kézzelfogható eszközként nyújtanak segítséget. Egy ilyen nagyszabású kulturális fesztivál minden programjával alkalmas arra, hogy ezt a nemes célt szolgálja és arra biztasson mindenkit, hogy útra keljen az ország bármely városába, benézzen egy-egy múzeumba, felkutasson valami rejtett kincset és így számára is bizonyossággá váljon ügynökségünk jelmondata: Magyarország a csodák forrása!
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2020 Május »«
2020 Május
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031