Magyar Nemzeti Bank - Hitelezési Folyamatok 2019 - Vállalati Szegmens - Nagy Tamás ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Magyar Nemzeti Bank - Hitelezési Folyamatok 2019 - Vállalati Szegmens - Nagy Tamás ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/09/02 12:15

Magyar Nemzeti Bank - Hitelezési Folyamatok 2019 - Vállalati Szegmens - Nagy Tamás ... 1.Magyar Nemzeti Bank bemutatta a Hitelezési folyamatok 2019. szeptember című elemzését.
Fókuszban: A vállalati hitelek kiemelkedő bővülése és a Babaváró kölcsönnel kapcsolatos első tapasztalatok.
A tájékoztatót tartotta: Nagy Tamás. Részt vett a tájékoztatón: Fellner Zita és Szakács János
2019. második negyedévében a vállalati hiteltranzakciók értéke kiugró volt. A teljes vállalati hitelállomány 16, a kis- és középvállalatok (kkv) hitelállománya 13 százalékkal nőtt - mondta el Nagy Tamás. A háztartások hitelállománya 8 százalékkal nőtt, az új hitelszerződések száma 26 százalékkal emelkedett.
A vállalatoknál 435 milliárd forinttal nőtt a hitelállomány egyetlen negyedév alatt, főleg a forinthitelek voltak keresettek. Valamennyi szektorban bővült a hitelállomány, az építőiparban, a kereskedelemben, a feldolgozóiparban is. A pénzügyi, biztosítási szektorban is nőtt az állomány, ennek technikai okai voltak, egyes holdingban működő cégek más cégei vették fel a hitelt.
A kkv-k hitelállománya 13 százalékkal nőtt, az MNB úgy véli, ezzel az éves hitelbővülés csúcsán lehetnek a vállalatok. Az egész Európai Unióban Magyarországon nő a leggyorsabban a vállalati hitelezés, de a GDP-arányos hitelállomány még nem kiugró, az MNB szerint van még tér a bővülésre. Igaz, a régiós országokban hasonló mértékű a vállalatok hitelállománya, mint Magyarországon.
A bankok eddig lazítottak a vállalati hitelek feltételein, de további enyhítésre már nem lehet számítani. Az árverseny egyre nagyobb, már a kisebb kkv-k is versenyeztetik a bankokat. Az üzletiingatlan-hitelek (projekthitelek) feltételei már valószínűleg szigorodni fognak, egyre prudensebbé, kockázatkerülőbbé válnak a bankok, amelyek tartanak a kereskedelmi ingatlanpiac lassulásától vagy visszaesésétől. A kereslet mindenesetre erős maradhat, főleg a hosszú távú hitelek iránt lehet nagy igény, de a rövid távú kölcsönök iránti kereslet is erősödhet.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031